Különleges eljárással gyógyítják Bolsoj balett igazgatóját

2013.01.29. 21:38

Különleges eljárással, egy méhlepény segítségével gyógyulhat a moszkvai Nagyszínház balettjének művészeti igazgatója, akit savval támadtak meg, és súlyosan megsérült mindkét szeme. A szemek vérellátását és a szövetek regenerációját segítendő használták azt a módszert, amelyet amniotikus kötőhártya-plasztikának neveznek.

"A szemoperáció során egy szülő nő méhlepényét használtuk fel, pontosabban annak egy hártyáját, amelyet a sérült felületen helyeztünk el. Egészséges nőtől kellett a placenta, aki egészséges gyermeket hozott a világra komplikációk nélkül, normál időben. Felhívtak bennünket a szülőotthonból, amikor már folyamatban volt a szülés, és autót küldtünk a placentáért. Az asszony beleegyezésével kaptuk meg az anyagot, de nem tudta, kinek adja" - számolt be a műtétről a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak Alekszandr Mityicskin, a Szergej Filint kezelő moszkvai 36-os számú klinika főorvosa.

A Bolsoj balett igazgatójának arcát Andrej Alekszejev professzor különleges eljárásával kezelik. A moszkvai orvostovábbképző akadémia laborjában úgynevezett mátrixhálón növesztik azokat a sejteket, amelyek képesek újratermelni a bőrfelületet, a kötőszöveteket. Az eljárást főként mély égési sérüléseknél alkalmazzák. Filinnél pedig nagyon jó eredményt értek el vele, mert robbanásszerűen indult be a hámosodás. Időközben az orosz egészségügyi tárca közölte, hogy Filint a németországi Aachenben fogják tovább kezelni.

Az orosz művészvilágot eközben újabb botrány rázta meg. Az Izvesztyija című napilap arról tudósított, hogy a moszkvai Nagyszínház egyik legnevesebb prímabalerinája nem akar visszatérni Kanadából férje, Vlagyiszlav Moszkaljov producer és a Vlagyimir Vinokur ismert orosz humorista és színházigazgató között kialakult konfliktus miatt. Szvetlana Lunykina a lapnak elmondta, félti családját és maga is fél, mert megzsarolták és fenyegetéseket kapott.

A vita a férj és Vinokur között mára igencsak elmérgesedett. Vinokur a nevét viselő alapítványtól állítása szerint ellopott 3,7 millió dollárt követeli vissza Lunykina férjétől, és minden követ megmozgat annak érdekében, hogy visszaszerezze a pénzt.  • Hírek
  • Hírek