Röntgen nélkül elbújik a tüdőgyulladás

2013.01.29. 17:01

A tüdőgyulladás megbízható megállapításához szükség van a mellkasi röntgenre – vonható le következtetésként abból az európai tanulmányból, amelynek eredménye szerint sok olyan betegnél, akinél nem végezték el a röntgenvizsgálatot, az orvosok kezdetben nem állapították meg a súlyos tüdőfertőzést.

Az Utrechti Orvosi Egyetemi Központ kutatói tizenkét európai ország 2810 páciensének az adatait gyűjtötték össze a 2007 októbere és 2010 májusa közötti időszakból. Az információk elemzése alapján kiderült, hogy 140 olyan beteg közül, akiknél a mellkasi röntgen tüdőgyulladást mutatott ki, kezdetben csak 41-nél diagnosztizálták az orvosok a fertőzést.

„Ez rosszabb arány, mintha feldobtak volna egy pénzérmét – fogalmazott Richard Watkins, a téma szakértője, aki nem vett részt a vizsgálatban. – Úgy gondolom, hogy a tanulmány újabb érv a mellkasi röntgen mellett."

A tüdőgyulladás kísérő tünete lehet a köhögés, a láz, a hányinger, a hidegrázás és a mellkasi fájdalom. Az utrechti kutatók úgy vélik, hogy az orvosok többsége a diagnózis felállításánál azért támaszkodik a köhögéses panasszal hozzájuk forduló páciensek előző betegségeinek történetére és az észlelhető tünetekre, mert nem mindenkit küldhetnek el röntgenvizsgálatra.  • Tippek
  • Lakáshitel