Lenke
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

A szoptatás csökkenti a petefészekrák esélyét

2013.01.31. 16:50

A legalább 12 hónapon át szoptató nők esetében jelentősen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának kockázata – derült ki egy új tanulmányból. Az ausztrál Curtin Egyetem szakembereinek tanulmánya tovább bővítette a szoptatás édesanyákra gyakorolt jótékony hatásaival kapcsolatos ismereteket.

A kutatók a dél-kínai Kanton egyik kórházában 493, petefészekrákkal diagnosztizált nő és a kontrollcsoportot képező 472 páciens adatait vetették össze. Azt vizsgálták, hogy a résztvevők hány hónapig és hány gyermeket szoptattak.

Colin Binns, az egyetem egészségügyi professzora szerint azért esett a választás Kínára, mert a magas népességszámból adódóan ott több petefészekrákos esetet volt alkalmuk megvizsgálni. „Mindazonáltal a kelet-ázsiai országban előforduló petefészekrákos esetek alacsony aránya azt sugallja, hogy olyan tényezők játszanak közre a betegség előfordulásának visszaszorításában, amelyeket éppen vizsgálni akartunk. Emellett azzal is tisztában voltunk, hogy a kínai nők hosszabb ideig szoptatnak, mint a nyugaton élő társaik."

A tanulmány szerint mivel a szoptatás gyakran késlelteti az ovulációt, ezért a húsz hónapig való szoptatással 50 százalékkal csökkenthető a petefészekrák kialakulásának kockázata, és ez az időintervallum ugyanilyen kedvező hatással bír egyszerre több gyermek táplálása esetén is – húzta alá Binns. Mint hozzátette, az eredmények fényében az tanácsolható a kismamáknak, hogy legalább 12 hónapig szoptassák gyermeküket a petefészekrák kockázatának mérséklésére.