A házasság jó infarktus ellen

2013.02.01. 08:55

Kisebb az infarktus kockázata a házasságban élő férfiaknál és nőknél, mint a pár nélkül élőknél, és ez minden életkorra igaz – vélik a finn Turkui Egyetem kutatói. A Kardiológusok Európai Társasága csütörtökön mutatta be a tanulmányt a dél-franciaországi Sophia Antipolisban.

Aki magányosan él, annál nemcsak az infarktus kockázata magasabb, de a szívkoszorúerek vérkeringési zavarainak következtében is hamarabb meghalhat. A nem házasságban élő férfiak 51 százaléka 28 napon belül életét veszti egy szívinfarktus után. Az elváltaknál ez az arány még mindig 42 százalékos, míg a házas férfiaknál csupán 26 százalék.

A nőket még jobban védi a házasság, mint a férfiakat. A kutatás szerint a hajadon nők 43 százaléka hal meg 28 napon belül egy infarktus után, az elváltaknak 32 százaléka. A férjezettek csupán 20 százalékánál végződik halállal a betegség.

A finn kutatók ugyanakkor tanulmányuk eredményét korlátok közé is szorították. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek hajlamosabbak arra, hogy egyedül maradjanak vagy elváljanak” – írják a szakértők.

Ráadásul a házas férfiak alacsony infarktuskockázata lehet a házassággal járó előnyök következménye is. Ide tartozik a nőtlenekhez képest jobb anyagi helyzet, az egészségesebb életmód és a nagyobb támogatás. Ezenfelül a tanulmány nem vizsgálta a házasság nélkül együtt élő párokat.

A kutatók tanulmányuk elkészítéséhez a Finami finn adatbank összesen 15 330 infarktusos esetre vonatkozó információit használta fel. Az érintettek kora 35 és 99 év között volt a vizsgálat idejében. Az adatok az 1993 és 2002 közötti időszakból származnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek