Gyönyörűek és halálosak

2013.02.10. 16:26

A kutatókon kívül nagyon kevesen tudnák megkülönböztetni mikroszkóppal a HIV vírust és az E. coli baktériumot egymástól, pedig a két kórokozó között semmi hasonlóság nincsen külsőleg sem. Luke Jerram művész elkészítette a halálos kórokozók háromdimenziós mását, munkájához a Bristol Egyetem kutatóinak és három ismert üvegfújó művész a segítségét kérte.

Kim George, Brian George és Norman Veitch segítette megformálni a vírusokat, baktériumokat és parazitákat, a felépítésükről pedig Andrew Davidson vírusszakértő adott információkat. Luke Jerram ragaszkodott ahhoz, hogy színtelenek legyenek a szobrok, mert bár sokszor élénk színekkel ábrázolják a kórokozókat a stilizált rajzokon, azok valójában színtelenek.

A szobrok végül egymilliószor nagyobbak lettek, mint a vírusok. Néhány vírusnál a végeredmény túlságosan törékeny lett volna, ha ragaszkodnak a természet adta formákhoz, így némileg módosítottak a szobrokon. A sertésinfluenza vírusa például tüskésebb, mint a valóságban – azért változtattak, hogy ne törjön darabokra a szobor.

Idővel változtatni is kell a szobrokon, mert a kutatók egyre több részletet ismernek meg a vírusokról. A művész most is tárgyal a Florida Egyetem kutatóival himlőt okozó kórokozókról.  • Tippek
  • Árfolyam