Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kínában ölt a madárinfluenza

2013.02.13. 13:41

Madárinfluenzában halt meg egy 21 éves nő a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban – jelentette a kínai média szerdán. A kórház beszámolója szerint a tartomány székhelyén, Kujjang városban két helyi, H5N1 vírussal fertőzött beteget kezeltek, akiknél február 2-án, illetve 3-án jelentkeztek a tünetek. A nőnek több szerve felmondta a szolgálatot, a 31 éves férfi egyelőre életben van.

A járványügyi szakemberek nem találtak arra utaló nyomot, hogy a betegek közvetlenül érintkeztek volna baromfival, és a két eset között sem utalnak jelek fertőzésre. Annak ellenére, hogy a fertőzés emberről emberre nem terjed, a velük korábban közeli kapcsolatban állókat megfigyelés alatt tartják. A világon 2003 óta 600 körüli humán fertőzést jelentettek tizenöt országból, a betegek 60 százaléka meghalt.

Kínában időről időre felüti fejét a H5N1 vírus. Tavaly év elején két halálesetet jelentettek, az egyiket éppen Kujcsou tartományból, a másikat a dél-kínai Kaungtunból. Azok különlegessége is az volt, hogy az áldozatok nem érintkeztek baromfival. Tavaly Északnyugat-Kína különböző körzeteiben mintegy százezer csirke pusztult el madárinfluenza miatt, és Kuangtung tartományban is több mint hatezer kacsával végzett a kór.