Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Életmentő lehet a mérsékelt sófogyasztás

2013.02.15. 16:13
A Kaliforniai Egyetem kutatói számítógépes szimulációval elemezték több korábbi vizsgálat eredményeit, ezek során a túlzott sóbevitel hatásait elemezték a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából. A kutatók megállapították, hogy legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat.

Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.

Pamela Coxson, a Kaliforniai Egyetem által készített tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát.

A kutatók a tanulmányban megállapították, hogy ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt – amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak –, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt. Napi 1500 milligrammos sóbevitellel 1,2 millió amerikai életét lehetne megmenteni tíz év alatt, de az ilyen mértékű csökkentést a szakemberek nem tartják reálisnak.

Működik a New York-i sólobbi

A sófogyasztás fokozatos mérséklésével világszerte foglalkoznak a közegészségügyi szakemberek. Egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. Mint az Coxson elmagyarázta, a só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe.

A Kaliforniai Egyetem tanulmányát nagyjából akkor publikálták, amikor a New York-i polgármester, Michael Bloomberg bejelentette, hogy sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-ra egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már rengeteg feldolgozott élelmiszer – majonézek, tésztaszószok, húskészítmények – 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.