Jól kezelehető az új SARS-szerű vírus

2013.02.20. 15:23

A Közel-Keleten nemrégiben megjelent új, SARS-szerű koronavírus jól adaptálódott ahhoz, hogy embereket fertőzzön meg, de immunmoduláns vírusellenes szerekkel kezelni lehet – mutatta ki tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.

Az új koronavírus - amelyet NCoV néven is emlegetnek - ugyanabból a családból származik, mint a megfázás vagy az atípusos tüdőgyulladást okozó SARS-vírus. Eddig világszerte 12 esetet jegyeztek fel Szaúd-Arábiában, Jordániában és Nagy-Britanniában, és öt ember halt bele a vírus által okozott betegségbe.

A vírus megtámadhatja a tüdőt, és ugyanolyan könnyen kikerüli az immunrendszert, mint a nátha vírusa. Nagyon hatékony a növekedése az emberi sejtekben, és jól felfegyverzett ahhoz, hogy embereket fertőzzön – közölte Volker Thiel, a svájci immunobiológiai intézet kutatója, a vírusról készített egyik első tanulmány vezető szerzője.

A koronavírusok családjába a megfázást okozó vírusok, illetve a súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírus tartozik. Utóbbi 2002-ben ütötte fel a fejét Kínában, és a világszerte nyolcezer embert fertőzött meg, akiknek egytizede meghalt. A kutatók még nem bizonyosak abban, honnan származik az új vírus; feltételezik, hogy állat - egy tanulmány szerint denevér - lehet a forrása.

Nem ismeret a vírus valódi jelenléte az emberek körében, mivel az eddig észlelt 12 eset a legsúlyosabb volt, és lehetséges, hogy sokkal többen fertőződtek meg vele, csak enyhébb formában. „Nem tudjuk, hogy ezek az esetek a jéghegy csúcsát jelentik-e, vagy lényegesen többen fertőződtek meg anélkül, hogy súlyos szimptómákat mutatnának" - hangoztatta Thiel, akik holland, német, dán és svájci szakemberekkel kutatja az új vírust.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság mBio című online folyóiratában közzétett tanulmányban a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az immunrendszert erősítő szer, az interferon hatással van a vírusra. Ez megnyitja a kezelés lehetőséget egy nagyméretű járvány esetén - írták a kutatók. Thiel közlése szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az új vírust kordában lehet tartani, nincs ok a túlzott aggodalomra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport