Nem segít az antioxidáns a elbutuláson

2013.02.21. 17:05

Az antioxidánsokban gazdag étrend nem szükségszerűen előzi meg az agyi érkatasztrófát és a szellemi képességek hanyatlását az idős embereknél, jóllehet léteznek bizonyítékok arra, hogy egyes vitaminok védőhatással vannak az agyra – derül ki egy hollandiai tanulmányból.

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett felmérés keretében 5395 holland állampolgárt vizsgáltak, akik a kutatási program kezdetén 55 évesek vagy annál idősebbek voltak. A szakemberek tizennégy éven át követték állapotukat Elizabeth Devore-nak, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatójának a vezetésével.

A vizsgálati időszakban összesen 599 résztvevőnél állapítottak meg demenciát - beleértve 484 Alzheimer-kóros esetet -, és 601-en szenvedtek el stroke-ot. Az előfordulás aránya azonban nem függött attól, hogy az érintettek mivel táplálkoztak rendszeresen: azok, akik általában antioxidánsokban gazdag ennivalót – például babot, brokkolit, paradicsomot, bogyós gyümölcsöket és mogyoróféléket – fogyasztottak, éppúgy megbetegedtek, mint azok, akik étrendjük miatt alig vagy egyáltalán nem jutottak antioxidánsokhoz.

Devore közölte, hogy csapatával kizárólag a táplálékban lévő antioxidánsok hatását vizsgálták, tehát azt nem tudják megmondani, hogy bizonyos antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítők milyen befolyással lehetnek a szélütés és az elbutulás kockázatára.

„Számos tanulmány mutatta már ki, hogy az E-vitamin fokozott fogyasztása kapcsolatba hozható az időskori demencia kockázatának mérséklődésével. Ugyanez igaz a C-vitaminra és az agyi érkatasztrófára" – hangsúlyozta a kutató.

Véleménye szerint az továbbra is fontos, hogy az emberek sok gyümölcsöt és zöldségeket egyenek, ugyanakkor érdemes tanácsot kérniük, hogy az egyes antioxidánsok közül melyeket fogyasszanak. Az antioxidánsok az oxidációt késleltető vagy gátló anyagok: az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges szerves vegyületek. Fontosságuk abban van, hogy eltávolítják a testből azokat a szabadgyököket, amelyek betegségek kialakulásához vezethetnének.  • Tippek
  • Biztosítás