Olivér
4 °C
8 °C

MRI-vel azonnal azonosíthatják a betegséget

2013.03.19. 17:05

Amerikai kutatók szerint a mára rutinnak számító MRI-vizsgálatok segíthetnek a szívproblémák, a sclerosis multiplex és bizonyos rákbetegségek felderítésében. Testszöveteink és a betegségek mind egyéni lenyomatot tartalmaznak, amelyek segíthetnek a vizsgálatokban már nagyon korai stádiumokban is.

A clevelandi Case Western Reserve University kutatói évtizedes munkával kifejlesztettek egy új MRI-technikát, amellyel gyorsan tudnak betegségekre keresni. 12 másodperc alatt lehetséges elkülöníteni a szürkeállományt a fehérállományról és az agyvíztől, pár perc alatt pedig teljes testszkennelés szolgáltathat jóval több adatot. Ezzel a diagnosztika sokkal egyszerűbb és jóval olcsóbb lehet.

„A fő cél, hogy konkrétan meghatározzuk az egyedi szöveteket és betegségeket, hogy azelőtt lássuk a problémát mielőtt komolyra fordulna. Ideje átgondolnunk, amit az MRI-ről tudunk” – nyilatkozta Mark Griswold radiológus.

Griswold és kollégái a Nature-ben tették közzé módszerüket, amelyet mágnesrezonanciás ujjlenyomatvételnek neveznek (magnetic resonance fingerprinting – MRF). Ez sokkal többre használható, mint a tradicionális MRI. Példája szerint az MRI-nél mindenki egyszerre énekel egy dalt, így könnyű észre venni, hogy ki az, aki hangosabban vagy hamisan énekel, de ennyi.

Az MRF-nél a kórus minden tagja egyszerre, de más dalt énekel, teljesen véletlenszerű zűrzavarban. A kutatóknak azonban sikerült egyéni dalokat beazonosítaniuk úgy, hogy kiválasztották az elektromágneses mező különböző bemeneteit, a szövetek pedig különbözően reagáltak rá. A mintafelismerő-programok segítségével megállapíthatóak voltak a különbségek. Ráadásul ezzel a technikával meg tudják mondani melyik betegségről van szó, és mennyire van előrehaladott állapotban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?