Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Napi ezer új TBC-s Európában

2013.03.19. 20:20

A tuberkulózis ugyan visszaszorulóban van, mégis naponta több mint ezren, évente pedig 380 ezernél is többen betegszenek meg benne Európában az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint. A nemzetközi szervezet európai részlege, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) abból az alkalomból ismertette legfrissebb, 2011-re vonatkozó összesítését, hogy közeleg a tbc elleni küzdelem világnapja, március 24. A megbetegedések száma alapján nincs ok enyhíteni a tuberkulózis megelőzésére és a kór elleni harcra irányuló erőfeszítéseken.

A WHO európai régiójában - amelyhez 53 ország tartozik - 2011-ben hivatalosan 300 ezer esetet regisztráltak, a valós szám 380 ezer lehet becslések szerint.  Az összesítésből kiderült: a tbc-s esetek száma összességében évente hozzávetőleg öt százalékkal csökken, a megbetegedések 87 százalékát az európai régió keleti részében jelzik. Ezekből az államokból jelentették 2011-ben az összesen 44 ezer tbc-s haláleset túlnyomó részét. Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagországaiban több mint 72 ezer tuberkulózisos esetet jegyeztek fel, ez négy százalékkal kevesebb a 2010-es adatnál.

A jobb diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően manapság több tbc-s esetet tudunk felderíteni, de ehhez az is kell, hogy az egészségügyi rendszernek tartania kell a lépést és teljes körű ellátásban kell részesítenie a betegeket - fogalmazott Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója, hangsúlyozva, a betegség felszámolásához ingyenes ellátásra van szükség, a szakembereknek pedig a teljes felgyógyulásig figyelemmel kell kísérniük a betegek állapotát.

A kezelés során az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók jelentenek gondot - emelte ki Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja. Hozzáfűzte, vannak olyan országok az EU-ban, amelyekben aggasztónak tartja a helyzetet. A gyógyszerrezisztens tbc-s megbetegedések száma hivatalosan 30 ezer volt az európai régióban, a valós szám azonban ennek kétszerese lehet.