Árpád
-2 °C
4 °C

Obama hadat üzent az Alzheimer-kórnak

2013.04.02. 21:10
Az agyműködés kutatására és átfogó feltérképezésére irányuló, már az első évben 100 millió dollárral finanszírozott projektet hirdetett meg kedden a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

A tudósok azt remélik, hogy az Agykutatás Innovatív Neurotechnológiák Fejlesztésével (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies, BRAIN) elnevezésű projekt elősegíti az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz hasonló betegségek jobb megértését, valamint egy sor mentális betegség gyógymódjának kidolgozását. A remélt célok között szerepel egyebek között az autizmus gyógyítása és az agyvérzés következményeinek visszafordítása. A korábbi lapértesülések szerint a többévesre tervezett, talán egy évtizedet felölelő program egyúttal utat nyithat újabb eredmények felé a mesterséges intelligencia területén is.

"Mi, emberek tőlünk fényévekre lévő galaxisokat tudunk beazonosítani. Képesek vagyunk tanulmányozni az atomnál kisebb részecskéket, de még mindig nem tártuk fel a két fülünk között található, másfél fontnyi anyag titkát" - hangoztatta az elnök, rámutatva arra is, hogy a kezdeményezés munkahelyeket fog teremteni az amerikai gazdaságban.

A BRAIN (a betűszó magyar jelentése: agy) ugyanazt célozza az agykutatás terén, mint amit a Humán Genom Projekt (1990-2003) elért a genetikában, ám az agy működésének megértése annál sokkal összetettebb feladat. A munkában szövetségi hivatalok, magánalapítványok, neurológiai és a nanotechnológiai kutatócsoportok vesznek részt, hogy előmozdítsák az agyi neuronok milliárdjainak, a felfogásnak, a cselekvésnek és a tudatnak a jobb megértését.

Obama elnök az unió helyzetéről szóló, február elején elmondott beszédében az agykutatást olyan területként említette, mint ahol a kormánynak be kell fektetnie a legjobb elképzelésekbe. "Minden egyes dollár, amelyet az emberi genom feltérképezésére fordítottunk, 140 dollár megtérülést hozott a gazdaságnak" - hangoztatta.

A The New York Times egy, a projektet ismertető cikkében korábban arról írt, hogy az élő emberi agy feltérképezését célzó jövőbeni projekt nem azonos a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) részvételével már elindított programnak, amelynek célja statikus agy modellezése. Az Obama-kezdeményezés jelentősen eltér attól a nemrégiben meghirdetett, svájciak irányította európai projekttől, amely egy szilíciumalapú agy megépítését célozza. Az új amerikai projektben, amelynek fő koordinátora a Fehér Ház tudománypolitikai hivatala lesz, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek mellett részt vesz a magas szintű védelmi kutatásokért felelős ügynökség (DARPA), a Nemzeti Tudományos Alapítvány, a Howard Hughes Orvostudományi Intézet, az Allen Agytudományi Intézet, valamint mások mellett a Google, a Microsoft és a Qualcomm is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?