Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vörös hús káros az egészségre

2013.04.08. 17:16

Amerikai kutatók a vörös hús egy olyan kémiai összetevőjét tudták kimutatni, ami megmagyarázhatja, hogy a szalonna vagy a steak miért káros a szívre. A Nature Medicine-ben publikált tanulmány szerint a vörös húsban található karnitin bomlásnak indul a belekben. A karnitin bomlása olyan eseménysort indít el, ami a koleszterinszint megnövekedéséhez vezet, ami viszont szívproblémákat okozhat. A dietetikusok szerint egészségügyi kockázatokkal járhat, ha az emberek karnitintartalmú ételeket és étrendkiegészítőket fogyasztanak.

Dr. Stanley Hazen, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy nem csupán a koleszterin és a telített zsírok fogyasztása okozhat szív- és érrendszeri panaszokat. Az egerekkel és emberekkel végzett kísérletek kimutatták, hogy a belekben található baktériumok a karnitin lebontásakor egy TMAO (trimetilamin-oxid) nevű gázt képeznek a májban. A tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a TMAO keletkezése hozzájárul ahhoz, hogy a zsír lerakódjon az erekben, ami szívproblémákhoz, illetve halálhoz vezethet.

A TMAO szerepét Dr. Hazen szerint sokszor alábecsülik. Bár a trimetilamin-oxid csak salakanyag, nagyban befolyásolja az anyagcserét, és a koleszterin lerakódásában is kiemelt szerepet játszik. Az új kutatási eredmények tehát alátámasztják, hogy a vörös hús nem egészséges: dr. Hazen szerint legfeljebb minden második héten egy alkalommal javasolt a fogyasztása.

A Cleveland Klinika kutatója azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a probiotikus joghurtok fogyasztása csökkentheti a vöröshús-fogyasztásból fakadó egészségügyi kockázatot. Ezek a joghurtok ugyanis csökkentik a bélben a karnitinen élő baktériumok számát, így elméletileg csökkenthetik a vöröshús-fogyasztással kapcsolatos ártalmakat.