Judit
3 °C
7 °C

Nem terjed emberről emberre a H7N9

2013.04.08. 12:21

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy az új H7N9 jelű madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

A madárinfluenza H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg. A betegek közül hatan meghaltak, 621 hozzátartozójukat megfigyelés alatt tartják. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb, összesen tíz esetet.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentette, hogy megkezdték a vírus elleni oltóanyag kifejlesztését. A vakcina legkorábban 6-8 hónap múlva kerülhet forgalomba, ha a betegségről bebizonyosodik, hogy emberről emberre is terjed. Ha ezt nem igazolják a vizsgálatok, akkor az oltóanyag nem kerül ki a laboratóriumból, ugyanis gazdaságtalan lenne a gyártása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?