Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Transzplantáció után négy vesével él egy kisfiú

2013.04.17. 09:48

Két új vesét kapott a meglévők mellé, így most négy vesével él egy 12 éves fiú, akit a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján műtöttek meg egy hónapja. Magyarországon ilyen beavatkozást még nem végeztek gyermeken.

Langer Róbert, a műtétet végző professzor, a klinika igazgatója szerint a gyerek jól van, és állapota olyan gyorsan javult, hogy két héttel a műtét után hazaengedték Borsod megyei otthonába. A hasüregbe, köldökmagasságban ültették be a plusz két vesét, amelyek méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek a fiú szervezetében, és vele együtt fognak növekedni.

A professzor szerint a beavatkozás a szerv kis mérete és a beültetés helye miatt volt technikailag nagy kihívás. A fiúnak a következő négy hónapban hetente kontrollra kell járnia, de orvosa szerint hamarosan úgy élhet, mint bármelyik kortársa.

Langer Róbert szerint az új műtéti gyakorlattal számos veseátültetésre váró gyermeken segíthetnek, elsősorban az ő esetükben fontos kiemelten a mihamarabbi transzplantáció. Azok a gyerekek ugyanis, akik hosszú ideig kényszerülnek dialízisre (művesekezelésre), visszamaradnak a fejlődésben.

Tavaly a 16 évesnél fiatalabbak esetében jelentősen csökkent a várakozási idő a részleges Eurotransplant-csatlakozásnak köszönhetően - közölte a transzplantációs klinika igazgatója.