Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A felnőtteket jobban fertőzik a kutyák

MTI/Index
2013.04.18. 17:17

A felnőttek szorosabb kapcsolatban vannak a kutyájukkal, mint a saját gyermekükkel, amennyiben az egymás közt megosztott baktériumok sokaságát vesszük alapul. Rob Knight, a Coloradói Egyetem mikrobiológusa nagyon meglepőnek tartja, hogy a mikrobakapcsolat szorosabb a szülők és a család kutyája, mint a szülők és gyermekeik között.

A kutató és kollégái 60 famíliából vettek baktériummintát, összesen 159 emberről és 36 kutyáról. A családok közül 17-ben volt gyermek. A tudósok azért vizsgálták meg a mikrobákat, hogy a terjedésük megismerése után új megelőzési és kezelési módszereket tudjanak kidolgozni. Ez nagyon aktív kutatási terület, meg a becslések szerint egy emberen nagyjából százbillió mikroba él, sokkal több, mint amennyi saját sejtje van az embernek - írja a Science Daily tudományos hírportál.

A kutya-ember mikrobakapcsolaton túl más szempontokat is vizsgáltak, így kiderült, hogy a szülők nyelvén és bélrendszerében lévő baktériumok hasonlóbbak a saját gyermekeikben, mint másokéban, de csak a 3 év feletti csemeték esetében, mivel erre az életkorra épülnek szervezetükbe a mikrobák.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy egyre több a bizonyíték a kutyák és más háziállatok jótékony hatására a gyerekek immunrendszerének erősödésében.