Erzsébet
1 °C
4 °C

Kiszűrhető a hamis maláriagyógyszer

2013.04.25. 13:50

A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes gyógyszerek kiszűrésére alkalmas készüléket fejlesztett ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA), amely reméli, hogy az új technológiát előbb-utóbb világszerte bevethetik a gyógyszerhamisítványok elleni küzdelemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2010-ben nagyjából 219 millióan betegedtek meg maláriában, és a betegség 660 ezer halálos áldozatot követelt, elsősorban a szubszaharai Afrika területén.

A CD-3 néven futó eszköz akkumulátorral működik és különböző fényhullámhosszok révén képes megkülönböztetni a malária kezelésére szolgáló igazi gyógyszert a hamis terméktől. A malária, amely akár halálos kimenetelű is lehet, gyakran lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz.

„A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes készítmények dupla kárt okoznak. Megfelelő, azonnali kezelés hiányában a maláriaparazita napok alatt képes végezni az emberrel, a nem megfelelő kezelés pedig gyógyszerrezisztencia kialakulásához vezethet, amely minden további kezelést hatástalanná tehet" – fogalmazott közleményében Margaret Hamburg, az FDA biztosa.

A készüléket Ghánában tesztelik először és az eredményeket felhasználják az Afrikába és Délkelet-Ázsia egyes régióiba tervezett további tesztprogramokhoz: ezen területeken magasak a fertőzöttségi arányok és igen elterjedtek a malária elleni hamis készítmények.

Egy tavaly készített globális tanulmány szerint a Délkelet-Ázsiában bevizsgált maláriaellenes készítmények 36 százaléka volt hamis, míg az Afrika szubszaharai térségéből származó gyógyszerminták egyharmada bukott el a kémiai teszteken, mert vagy túl sok, vagy nem elegendő aktív összetevőt tartalmaztak.

Az FDA úgy tervezi, hogy különböző szervezetekkel, köztük a Nemzeti Egészségügyi Intézettel (NIH), az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központtal (CDC) együttműködve és a Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetésével dobja piacra a készüléket. Az eszközt az FDA Ohio államban működő törvényszéki orvostani központjának kutatói fejlesztették ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?