Ida
5 °C
7 °C

Veszélyes az új madárinfluenza-vírus

2013.04.25. 07:35

Az eddig felfedezett madárinfluenza-vírusok között az egyik leghalálosabb a múlt hónapban Kínában megjelent altípus, ami annál is jobban aggasztja az egészségügyi szakértőket, mert könnyebben terjed madárról emberre, mint az egy évtizeddel korábbi változata – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tudósok vizsgálják, hogy a vírus okozhat-e világjárványt, de eddigi megállapításaik szerint kevés jele van annak, hogy emberről emberre is könnyen terjedne.

Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, influenzaszakértő pekingi sajtóértekezletén közölte: a H7N9 vírust az emberek könnyebben elkaphatják a szárnyasoktól, mint a 2003-ban Ázsia-szerte a baromfikat megtizedelő H5N1-et, amely az emberek között eddig világszerte 360 halálos áldozatot követelt.

A szakértők aggódnak amiatt is, hogy a vírus észlelhető tünetek nélkül fertőzi meg a madarakat, ami megnehezíti a megfigyelést.

Fukuda közölte: a H7N9 az eddig megfigyelt egyik leghalálosabb influenzavírus. Hozzátette azonban, hogy szakértők továbbra is próbálják megérteni a vírus természetét, és nagyszámú enyhe lefolyású eset is előfordulhat, amelyről eddig nem szereztek tudomást.
A H7N9 eddig több mint száz embert fertőzött meg Kínában, több mint húszan haltak meg abetegségben, többségükben Sanghaj környékén.

A szakértők még mindig nem biztosak abban, hogyan fertőződnek meg az emberek, de a jelek szerint baromfipiacokon terjed a vírus, főként élő kacsáktól és csirkéktől. Mint mondták, biztató, hogy a baromfipiacok bezárása után csökkeni látszik a fertőzés mértéke.

A H7N9 vírus Kína után Tajvanon is megjelent: a tajpeji Betegellenőrzési Központ szerdán közölte, hogy egy 53 éves férfi betegedett meg tőle, aki április 9-én tért vissza a kelet-kínai Csiangszu tartományból. Állapotáról nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy mérsékelt láza volt az elmúlt három napban.