Jolán
2 °C
4 °C

Veszélyes az új madárinfluenza-vírus

2013.04.25. 07:35

Az eddig felfedezett madárinfluenza-vírusok között az egyik leghalálosabb a múlt hónapban Kínában megjelent altípus, ami annál is jobban aggasztja az egészségügyi szakértőket, mert könnyebben terjed madárról emberre, mint az egy évtizeddel korábbi változata – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tudósok vizsgálják, hogy a vírus okozhat-e világjárványt, de eddigi megállapításaik szerint kevés jele van annak, hogy emberről emberre is könnyen terjedne.

Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, influenzaszakértő pekingi sajtóértekezletén közölte: a H7N9 vírust az emberek könnyebben elkaphatják a szárnyasoktól, mint a 2003-ban Ázsia-szerte a baromfikat megtizedelő H5N1-et, amely az emberek között eddig világszerte 360 halálos áldozatot követelt.

A szakértők aggódnak amiatt is, hogy a vírus észlelhető tünetek nélkül fertőzi meg a madarakat, ami megnehezíti a megfigyelést.

Fukuda közölte: a H7N9 az eddig megfigyelt egyik leghalálosabb influenzavírus. Hozzátette azonban, hogy szakértők továbbra is próbálják megérteni a vírus természetét, és nagyszámú enyhe lefolyású eset is előfordulhat, amelyről eddig nem szereztek tudomást.
A H7N9 eddig több mint száz embert fertőzött meg Kínában, több mint húszan haltak meg abetegségben, többségükben Sanghaj környékén.

A szakértők még mindig nem biztosak abban, hogyan fertőződnek meg az emberek, de a jelek szerint baromfipiacokon terjed a vírus, főként élő kacsáktól és csirkéktől. Mint mondták, biztató, hogy a baromfipiacok bezárása után csökkeni látszik a fertőzés mértéke.

A H7N9 vírus Kína után Tajvanon is megjelent: a tajpeji Betegellenőrzési Központ szerdán közölte, hogy egy 53 éves férfi betegedett meg tőle, aki április 9-én tért vissza a kelet-kínai Csiangszu tartományból. Állapotáról nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy mérsékelt láza volt az elmúlt három napban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?