Tibor
2 °C
8 °C

Nem terjed emberről emberre a H7N9

2013.04.26. 09:37

A Kínában legalább 22 ember halálát okozó H7N9 vírus valóban a szárnyasoktól származik, és jelenleg nem képes emberről emberre terjedni – állapította meg a The Lancet brit orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány.

Kínai tudósok most először erősítették meg, hogy a H7N9 influenzavírus madarakról, jelen esetben baromfipiacon árult csirkékről terjed az emberre – írták a szerzők a The Lancetben megjelent közleményben. Az egyik beteg szervezetében talált H7N9 vírus genetikai elemzése és egy baromfipiacon árult csirkéből vett vírussal való összehasonlítása után „a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az izolált vírusok közötti hasonlóság alapján megállapítható: a vírus szárnyasról terjed szórványosan emberre” – olvasható a folyóiratban.

A betegek által látogatott piacokról származó öt galamb közül kettőben és 20 megvizsgált csirke közül négyben találtak H7N9 vírust. A vírussal fertőzött 108 emberrel kapcsolatba került emberek orvosi megfigyelése nem mutatta ki a vírus jelenlétét. A megfigyelés kezdete után két héttel az utóbbiaknál semmilyen tünet sem jelentkezett, ami akapján a vírus jelenleg nem képes emberről emberre terjedni.

A genetikai elemzésből viszont kiderült, hogy a vírusnak olyan tulajdonságai jelentek meg, amelyek azt jelzik, alaposabb alkalmazkodással a jövőben képessé válhat arra, hogy emberről emberre terjedjen.

Ennek megelőzésére a Hongkongi Egyetem, valamint a hangcsoui Csöcsiang Egyetem által elvégzett tanulmány szerzői határozott fellépést sürgetnek, megakadályozandó, hogy újabb embereket fertőzzenek meg szárnyasok a baromfipiacokon, így a különböző baromfifajták külön tartását és esetleges baromfivédőoltás-programok indítását javasolják.

A H7N9 vírus az egyik leghalálosabb influenzavírus – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon csapatának egyik tagja, amely Kínában tanulmányozta az emberre először néhány hete átterjedt betegséget. Hivatalos adatok szerint eddig összesen 108 embert fertőzött meg ez a madárinfluenza-vírus, közülük 22 halt meg, többségükben idős emberek.