Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nincs ellenszer egy új maláriatípus ellen

2013.04.29. 11:17

Új malária-kórokozót azonosítottak be kutatók, ez a fajta kórokozó ellenáll a hatóanyagoknak. A kutatók Kambodzsa nyugati területein találták a parazitákat, amelyek különböznek a világ többi részén ismert kórokozóktól.

Az új paraziták ellenállóvá válhatnak az artemisininnel szemben is, amely manapság a legfontosabb malária elleni gyógyszer. Az első jelentések a kórokozók viselkedéséről még 2008-ban bukkantak fel, a probléma azóta elterjedt Dél-Kelet-Ázsiában.

Olivo Miotto, az Oxford Egyetem kutatója elmondta, hogy az összes hatóanyagot kipróbálták a parazitán, amelyekkel az elmúlt évtizedekben sikeresen vették fel a harcot a malária ellen, de minden hatástalannak bizonyult. Az újonnan felfedezett kórokozó olyan mértékben mutálódik és lesz ellenálló a hatóanyagokkal szemben, hogy egyelőre nem találnak ellenszert.

Arra még keresik a választ, hogy miért pont Kambodzsa a központja az ellenálló kórokozóknak. Azt már kiderítették, hogy az 1950-es évektől kezdve fejlesztette ki ellenállóképességét a parazita. Az artemisinin más esetekben egyelőre még hatásos ellenszer, de a kutatók attól tartanak, hogy a mutációkkal ez is hatástalan lesz.

A kutatásokhoz több mint nyolcszáz maláriát okozó parazita genomját hasonlították össze a kambodzsai kórokozó genomjával. A területen három ellenállóbb parazitát is találtak, de egyelőre még nem értik a genetikai mutáció hátterét.