Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Beoltottakat nem veszélyeztet a szamárköhögés

2013.05.11. 16:18

Aki megkapta a korának megfelelő védőoltást, annak nem kell aggódnia a pilisszentlászlói iskolában igazolt szamárköhögés-járvány miatt, mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője. Péntek este derült ki, hogy a Waldorf-völgy Iskolában észlelték a súlyos fertőző betegséget. Az iskola május 3-án értesítette a szülőket arról, hogy kimutatták az intézményben a szamárköhögés kórokozóját, és az ÁNTSZ szakemberei felkeresték az iskolát.

Az iskola szombaton közleményt adott ki arról, hogy három dolgozójáknál szamárköhögést mutattak ki, de mára, a gyógyszeres kezelés befejeztével gyógyultak. Ebből az is kiderült, hogy egyetlen diákjuk sem betegedett meg, az ÁNTSZ helyi munkatársaival a kapcsolatot időben felvették, és végrehajtották az általuk előírt összes megelőző intézkedést.

Ócsai Lajos járványügyi főorvos az MTI-nek azt mondta: mostanáig öt betegről van tudomásuk. Közülük 2 felnőtt esetében már a vizsgálatok is igazolták a szamárköhögést, 2 másik felnőtt és egy gyermek esetében még nem zárultak le a vizsgálatok.

Oltást ellenző gócpontok

1953-ban volt nagy pertussis-, vagyis szamárköhögés-járvány Magyarországon. Ekkor csaknem 57 ezren betegedtek meg, közülük 378-an belehaltak a fertőzésbe. Ezt követően 1954-ben vezették be a kötelező védőoltást a súlyos megbetegedés ellen.

Az országos átoltottság jelenleg 99 százalék körüli. Az úgynevezett nyájimmunitás egy-egy be nem oltott embert még képes megvédeni, de a nagyobb oltatlan gócok már nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ilyen gócok alakulhatnak ki például olyan helyeken, ahol nagyobb számban vannak a "védőoltás-ellenzők". Ócsai Lajos azt mondta, információi szerint például Pest megyében is többen vannak, akik még az iskolákban is terjesztik a kötelező védőoltás elleni nézeteiket.

Ócsai Lajos elmondta, hogy a Pest megyei pilisszentlászlói iskolában történt megbetegedések nyomán a népegészségügyi szakemberek azonnal megtették a szükséges óvintézkedéseket, ennek keretében minden érintett járványügyi státusát ellenőrzik. A járványügyi főorvos kiemelte: aki megkapta az életkorának megfelelő szamárköhögés elleni védőoltást, annak nem kell aggódnia. Nagy valószínűséggel nem kapja el a betegséget, vagy ha mégis, gyakorlatilag tünetmentesen átvészeli.

Azok viszont, akik nem voltak beoltva, azoknál "bármi megtörténhet" - fogalmazott Ócsai Lajos. A szakember elmondta, hogy  2007-ben és 2008-ban is egy-egy általános és középiskolában derítettek fel pertussis-járványt. Ez adta az utolsó lökést ahhoz, hogy az elsősorban csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztető megbetegedés ellen a serdülőket is védjék, és 2009-től bevezették az emlékeztető oltást. Azóta iskolai közösséget érintő járványt nem jelentettek.

A járványügyi főorvos azt mondta: tavaly és tavalyelőtt is 4-5 szamár-köhögéses esetet regisztráltak, de ezek elszórtan fordultak elő, így nem jelentettek járványt. A szamárköhögés előfordulásánál már két összefüggő eset is járványnak minősül.

Hónapokig tarthat

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztály epidemiológus főorvosa elmondta, hogy a szamárköhögésnek három jellegzetes szakasza van. A betegség egy 1-2 hétig tartó - főként éjszakai - légúti hurutos köhögéssel kezdődik. Majd a tünetek egyre súlyosabbá válnak, és 4-6 héten át a rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, hangos, húzó belégzés, úgynevezett szamárordítás és a rohamot befejező hányás jellemzi a betegséget. A tünetek 2-3 hét alatt fokozatosan enyhülnek. A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés azonban még hónapokig a szamárköhögésre emlékeztető lehet.

A fertőzés az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed, de ritkán közvetlen érintkezés vagy tárgyak révén is. A beteget el kell különíteni az oltatlan csecsemőktől, gyermekektől, és célzott antibiotikum-terápiában kell részesíteni.

Gyermekközösségben előforduló megbetegedések esetén ellenőrzik az oltási könyveket, és amennyiben elmaradt vagy hiányzó védőoltásra derül fény, abban az esetben azonnal intézkednek, hogy a gyermek utólagosan haladéktalanul megkapja szükséges a védőoltást - mondta Molnár Zsuzsanna.