Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A nők génjeiben van az elhízás

2013.05.16. 09:19
A nők súlygyarapodásához köthető gént találtak holland kutatók. A szakemberek tanulmányukban megállapították, hogy a nők majdnem egyharmadánál lehet a DNS-nek egy olyan mutáns szakasza, amely zsírszövetek kialakulását idézi elő. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben két és félszerese a valószínűsége annak, hogy többletsúlyt szednek fel, átlagosan több mint 6,35 kilót.

A Maastrichti Egyetem kutatói több mint ötezer férfi és nő súlygyarapodását és -leadását követték nyomon tíz éven keresztül, mielőtt elemzésnek vetették alá DNS-üket olyan géneket keresve, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással. Így találtak rá az MMP2 – mátrix-metalloproteináz – jelű gén mutáns változatára, amely a csak a súlygyarapodásos nők esetében van jelen, a férfiaknál nem.

Freek Bouwman, a Liverpoolban folyó Európai Elhízás Kongresszuson bemutatott tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a nők legkevesebb 30 százalékánál jelen van az MMP2 mutációja.

A férfiaknál is találtak úgynevezett kövérségi gént, amelynek jelenlétét már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták az elhízással. Ez az FTO jelű gén, és azoknál, akik hordozzák ezt, kétszeres a súlygyarapodás kockázata. Ennek a génnek a jelenléte növeli a cukros és zsíros ételek iránti éhséget, és azok a férfiak, akik ilyen génnel bírnak, étkezésenként 100 kalóriával többet fogyasztanak az átlagosnál. Ez egy hét alatt 2100 többletkalóriát jelent - azaz nagyjából egy napi teljes napi kalóriatöbbletet.

Az FTO és az MPP2 jelű gének a nemekhez kapcsolhatók, mivel a nemi hormonok szabályozzák működésüket – mondták el a szakemberek a tanácskozáson.

A holland kutatók felfedezése elvezethet ahhoz, hogy létrehozzanak olyan vizsgálatokat, amely segítségével megállapíthassák, mely nők a leginkább hajlamosak az elhízásra.

John Wilding, a brit elhízásellenes társaság professzora szerint azonban nem szabad mindent a gének számlája írni. „Az embereknek figyelniük kell arra, mit esznek. Génjeidet nem tudod megváltoztatni, de a hozzáállásodat igen” – idézte a professzort a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?