Kiemelt kutatóhely lett a SOTE

2013.05.23. 16:36

A Semmelweis Egyetem elnyerte a Quintiles amerikai kutatásszervező cég kiemelt kutatóhely pozícióját, úgynevezett Prime Site lett.Az együttműködés keretében az egyetem részesévé vált a jelenleg világszerte 16 kutató bázist összefogó csapatnak. A Prime Site státusz a gyógyításban biztosítja az egyetem betegeinek, hogy a legmodernebb, hazánkban még nem finanszírozott, vagy nem alkalmazott eljárásokhoz, illetve gyógymódokhoz férjenek hozzá.

A felkérés szempontjai között szerepelt a több évtizedes, klinikai kutatásokban szerzett tapasztalat, elkötelezettség, minőségi szervezeti és kutató hagyomány és munka, valamint az, hogy minden terápiás terület (például ritka betegségek) elérhető legyen az intézményen belül. Jól mutatja a kutatás és az ahhoz kapcsolódó oktatás kiemelt szerepét a Semmelweis Egyetemen, hogy 2012-ben 16 klinikán 63 kutatásvezető orvos 127 vizsgálatot indított.

A szerződéssel az amúgy világszerte csökkenő fejlesztési befektetések ellenére az egyetem több klinikai kutatást indíthat. A klinikai kutatásokban való részvétel az egyetem hármas küldetésének egyike, de semmiképpen sem választható el a másik kettőtől, a gyógyítástól és az oktatástól.

A kutatási programokban való részvétellel az elmúlt időszakban daganatos betegek, a szív-, a cukor- és az emésztőrendszeri betegségben szenvedők jutottak új gyógyszerekhez és kerülték el így a vakságot, infarktust vagy éppen alapbetegségük súlyosbodását.  • Hírek
  • Bankszámla