Látást adhat a vakoknak a bionikus szem

2013.06.11. 16:52

A világ első olyan bionikus szemét fejlesztették ki ausztrál tudósok és ipari tervezők, amely vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum segítségével teremtheti meg a lehetőségét annak, hogy a vakok láthassák a fényt és a körvonalakat.

A fejlesztők azt remélik, a Google Glasshoz hasonló szemüvegen keresztül a beteg érzékelni fogja a dolgok megvilágított körvonalait. A szemüveghez erősített digitális kamera képeket és információkat rögzít, jelekké alakítja és a viselője agyába ültetett, vezeték nélküli mikrochipbe továbbítja azokat.

A bionikus szem alapötlete ugyanis az, hogy kikerülve a károsodott látószervet, a vizuális információt egyenesen az agyba juttatja. Mark Armstrong, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója, a bionikus szemet tervező csoport vezetője elmondta, a találmány, amelynek klinikai tesztjei a jövő évben kezdődnek, azoknak adhat vissza valamennyit a látásból, akik teljesen elveszítették azt.

A jeleket egy úgynevezett tekercs közvetíti. Ezt a beteg fejének hátuljára erősítik, az agyba pedig egy sor apró kerámialapból álló implantátum kerül. A lapocskák mindegyike az agy látókérgébe ágyazott mikroszkopikus elektródát tartalmaz.

Ez az első, vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum – mondta Arthur Lowry, a Monash Visual Group projektvezetője. Az új technológiához nincs szükség arra, hogy a páciens fején állandó nyílás legyen, amelyen át a vezetékek a processzorhoz kapcsolódnak. A kutatócsoport szerint a készülék a vakok 85 százalékának fog segítséget nyújtani. A tervezőknek most az a feladatuk, hogy a napszemüveget pehelysúlyúvá, méretét állíthatóvá, viselőjét magabiztossá tegyék.

A hatvan fős kutatócsoport 2010 óta dolgozik a bionikus szem kifejlesztésén, amelynek első prototípusát egy éve mutatta be. Az ausztrál kormány nyolcmillió ausztrál dollárral támogatja a kutatásokat.  • Hírek
  • Bankszámla