Legalizálnák a gyerekeutanáziát Belgiumban

2013.06.21. 14:26

Hamarosan nem csak felnőttek, nagykorúak, hanem elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják - számol be a kérdésben kialakulni látszó politikai konszenzusról a La Libre Belgique belga napilap.

Belgium 2002-ben, a világon másodikként legalizálta az eutanáziát, a jelenlegi szabályok szerint ezt csak döntési képességükben nem korlátozott felnőttek kérhetik, a beavatkozást pedig csak orvos hajthatja végre. A belga jog azt is előírja, hogy az orvos csak akkor vethet véget páciense életének, ha elég jól ismeri ahhoz, hogy biztos lehessen abban, hogy a beteg a döntést szabad akaratából és önként hozta, ha a páciens állapotának jobbra fordulásra nincs kilátás, és szenvedése elviselhetetlen.

Az eutanázia végrehajtását bármelyik orvos visszautasíthatja lelkiismereti okokra hivatkozva. A törvény elfogadását annak idején három évig tartó szakmai és politikai vita előzte meg. A szabályozást most úgy módosítanák, hogy 18 év alattiak is kérhessék, hogy az orvos vessen véget az életüknek.

„A javaslat azokra a gyerekekre vonatkozik, akiknek nincs esélyük a gyógyulásra, fizikai vagy lelki szenvedésük állandó, elviselhetetlen és csillapíthatatlan, és kifejezetten kérik az eutanáziát" - magyarázza a javaslatot támogató egyik szocialista szenátor Philippe Mahoux.

A tervezet nem szabna meg korhatárt, a gyermek döntési képességéhez kötné az eutanázia végrehajtásának lehetőségét, és feltételül szabná, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, hogy döntése mit jelent. A végstádiumban lévő, gyógyíthatatlan, szenvedő gyerekeket gondozó szakorvosok ugyanis azt tapasztalták, hogy a halálos betegséggel küzdő kiskorúak rendkívüli érettségről tesznek tanúbizonyosságot döntéseik meghozatalakor. Ha egy gyermek azt kéri, hogy az orvos halálos injekcióval vessen véget az életének, akkor gyermekpszichiáternek vagy -pszichológusnak is szakvéleményt kell majd arról készítenie, hogy tisztában van-e a meghalni vágyó a döntés következményével, fel tudja-e mérni azt, emellett pedig a szülők hozzájárulása is elengedhetetlen.

„Szó nem lehet arról, hogy egy orvos a halálba segítsen egy gyermeket anélkül, hogy ebbe a szülők beleegyeznének, vagy ha a két szülő egymással nem ért egyet ebben a kérdésben" - szögezte le jobbközép, liberális Mouvement Réformateur (MR), vagyis Reform Mozgalom szenátora, Christine Defraigne, aki azt is elmondta, hogy a törvény a szülőknek pszichológiai támogatás, segítség lehetőségét is megadná a gyermekük elvesztését követő időszakban, ha kell, akár évekig is.

A módosítások emellett az eutanázia végrehajtásának több részletszabályát is megváltoztatnák. Rögzítenék a törvényben, hogy az orvosnak hét napon belül választ kell adnia arra, hajlandó-e végrehajtani az eutanáziát, ha pedig elutasítja a kérést, akkor négy napon belül át kell adnia a beteget egy kollégájának. A javaslat értelmében az is belekerülne a jogszabályba, hogy a kórházak nem gátolhatják meg az ott dolgozó orvosokat, hogy halálos injekciót adjanak be meghalni vágyó, gyógyíthatatlan, szenvedő betegeiknek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport