Edina
2 °C
18 °C

Új típusú influenzatesztet fejlesztettek

2013.07.01. 14:08

Gyors és olcsó módszert fedeztek fel az influenza felismerésére cseh tudósok. Kvantumpontokkal, azaz mesterségesen előállított, nanoméretű kristályokkal ellátott szűrőpapír mutatja ki a kórokozó jelenlétét. A jövő évtől alkalmazható új módszer a brnói Mendel Egyetem és a Közép-Európai Műszaki Intézet (CEITEC) együttműködésének eredménye.

Denisa Ranochova, az egyetem Technológiaátadási Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók kérelmezték az influenzateszt szabadalmát. Most partnert keresnek, hogy megkezdhessék a piaci forgalmazást. Rene Kizek, a kutatócsoport vezetője elmesélte, hogy sokféle módszert vizsgáltak, amivel az influenzavírust azonosítani lehetne, de csak idén jöttek rá, hogy lehet kvantumpontokkal kiválasztani őket. A tudósok ehhez ultraibolya fényben világító kadmium-szulfidot használtak.

A csoport egy másik kutatója, Vojtech Adam elmondta, hogy a módszer nagy előnye a gyorsaság, amellyel az orr vagy a garat váladékából kimutatható a vírus jelenléte. A teszt pár percet vesz igénybe, mint a terhességi tesztek; ezzel szemben az erre szakosodott laboratóriumokban több napig tartó eljárással érik el ugyanezt az eredményt. Az új módszer épp ezért tömeges fertőzések és veszélyes járványok idején különösen jól használható, mivel a teszt akár otthon is elvégezhető.

A kvantumpontokkal ellátott szűrőpapírt és ultraibolya fényű zseblámpát tartalmazó tesztet gyógyszertárakban és szupermarketekben lehet majd kapni. A kutatócsoport másik célja, hogy a teszttel azonosítani lehessen az influenzavírus típusait is.