Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Génterápiával előzték meg az agysorvadást

2013.07.12. 19:39

A DNS hibájának kijavításával gyógyítottak meg három gyermeket betegségükből, ami miatt se járni, se beszélni nem tudtak. A három gyermek jól van, óvodába járnak, írja a Science tudományos lapban megjelent tanulmány. Egy másik, ugyanitt publikált tanulmány bemutatta, ahogy ugyanez a terápia segített egy súlyos, öröklött immunrendszeri betegség tüneteinek enyhítésében. Mindkét kórt a beteg genetikai kódjában lévő hiba okozza.

A metakromatikus leukodisztrófia nevű betegséggel születő babák egészségesnek tűnnek, de egy- és kétéves koruk között fejlődésük megtorpan, mivel agyuk egy része sorvadni kezd. A másik kór, a Wiskott-Aldrich szindróma az immunrendszert károsítja: a beteg érzékenyebb lesz a fertőzésekre, a rák különböző fajtáira, és a védekező rendszer a test ellen is fordulhat.

Járnak és beszélnek

A milánói San Raffaele Tudományos Intézet kutatócsoportja olyan módszert fejlesztett ki, melyben génmódosított vírus segítségével korrigálták páciens génjei közül az ártó mutációkat. A betegből csontvelő őssejteket vettek ki, amiket megfertőztek a helyes utasításokat tartalmazó DNS-töredékeket hordozó vírussal. Ezt követően a sejteket visszaültették a betegbe. Három olyan kisgyermeket kezeltek így, akiknek a családjában előfordult a metakromatikus leukodisztrófia, de még a sorvadás kezdete előtt álltak.

"A terápia igen sikeres volt, mindhárman kitűnő állapotban vannak, normálisan élnek, óvodába járnak abban az életkorban, amikor testvéreik beszélni sem tudtak" - hangoztatta Alessandra Biffi, a kutatócsoport tagja. Elmondta, hogy minden kezelés mellékhatásokkal jár, és ezeket a gyermekeket hosszabb ideig kell figyelemmel kísérni, azonban eddig minden jel arra mutat, az eljárás biztonságos.

Máshogyan nem lehet

A génterápiához nagyobb reményeket fűztek, mint amennyi eddig beigazolódott, eközben komoly aggodalmak is felmerültek a kezelés biztonságát illetően. "A tapasztalat azt mutatta, a génterápia fejleszthető, és lehetséges, hogy új korszak küszöbén állunk" - fűzte hozzá Biffi. A másik tanulmány arról számolt be, hogy a három beteg ekcémája és ismétlődő fertőzései enyhültek a kezelés nyomán.

"Valóban izgalmasak az eredmények. A metakromatikus leukodisztrófia rendkívül súlyos idegi károsodás, amelyet semmilyen módon nem lehetett gyógyítani, most pedig azt látjuk, a három beteg viszonylag normális életet él. Reményt kelt, hogy talán más betegségek is gyógyíthatók ugyanígy" - magyarázta Bobby Gaspar, a brit Orvosi Kutatási Tanács génterápiás projektjében dolgozik.

"Három évvel a klinikai tesztek kezdete után az első hat beteg kezelésében elért eredmények igen bíztatóak. A terápia nemcsak biztonságos, hanem hatásos is, és történelmet írhat ezeknek a súlyos kórképeknek a kezelésében" - hangoztatta Luigi Naldini, a milánói kutatás vezetője.  • Vennék
  • Hírek