Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Nesze sánta, itt egy púp

2013.07.19. 08:36
A prosztatarák kezelésére szolgáló androgénmegvonó terápián áteső férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki veseproblémák – derült ki egy új tanulmányból.

A férfi hormont megvonó úgynevezett androgén deprivációs terápia csökkenti a halálozás kockázatát az előrehaladott állapotban lévő, agresszív prosztatarákkal küzdő férfiak esetében. A kutatók szerint azonban a kezelést egyre gyakrabban használják a kevésbé előrehaladott állapotú pácienseknél is – az esetleges kiújulás megelőzése érdekében –, ám esetükben a jótékony hatás kevésbé egyértelmű és a kockázati mutatók jóval nyugtalanítóbbak.

A vizsgálat során Laurent Azoulay, a montreali McGill Egyetem munkatársa és kollégái 10 250 olyan férfi adatait elemezték, akinél prosztatarákot diagnosztizáltak 1997 és 2008 között. Az adatok Nagy-Britanniából származtak. Az alanyokat átlagosan valamivel több mint négy évig követték figyelemmel a betegség megállapítása után.

Ezen férfiak valamivel több mint felét kezelték androgén deprivációs terápiával. A vizsgált idő alatt 232 résztvevőnél alakult ki akut veseelégtelenség, amely a veseműködés gyors romlását jelenti. A kutatók összevetették ezeknek a résztvevőknek az adatait a kutatásban részt vevő 2721 társukéval, akik azonos korúak voltak, ám nem küzdöttek veseproblémával.

A szakemberek arra jutottak, hogy – figyelembe véve az alanyok egészségi állapotát és gyógyszerezését – a hormonmegvonó terápiában részesülő férfiaknál a veseleállás valószínűsége két-háromszor nagyobb volt. A Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány szerint az androgén deprivációs kezelés régen nem volt összefüggésben a veseelégtelenség magasabb kockázatával.

Azoulay szerint lehetséges, hogy a terápiában részesülő férfiak tesztoszteron és ösztrogén szintjében bekövetkező változások hatással vannak a vese egészségére és regenerálódási képességére. A szakember szerint ha az eredményeket más vizsgálatokkal is sikerül alátámasztani, akkor az orvosoknak a jövőben ajánlott lesz ellenőrizniük pácienseik veseműködését mielőtt androgén deprivációs terápiát írnak elő számukra.

A szakember hangsúlyozta: a tanulmány arra figyelmeztet, hogy érdemes lenne körültekintőbben előírni androgén deprivációs terápiát azon páciensek számára, akiknek esetében nem egyértelműen indokolt a kezelés.

Ron Wald, a torontói St. Michael kórház nefrológusa (vese-specialistája) szerint a kutatás eredményeiből akkor szabad komoly következtetéseket levonni, ha az alanyok esetleges krónikus veseproblémáit is megvizsgálják. „Krónikus veseelégtelenségek esetén bármilyen fizikai inzultus esetén nagyobb az akut veseelégtelenség kialakulásának esélye.″

Wald hozzátette: „Nem bagatellizálni szeretném az eredményeket, de elképzelhető, hogy a krónikus vesebetegségek befolyásolták az eredményt.″