Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A magas nők hajlamosabbak a rákra

2013.07.26. 07:52

Nagyobb eséllyel alakul ki rák a magas nők szervezetében, mint alacsonyabb társaiknál, derült ki amerikai kutatók vizsgálódásaiból.

A tudósok 145 ezer 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát 12 éven át figyelemmel kísérve arra jutottak, hogy minden 10 centiméterrel átlagosan 13 százalékkal nő a vastagbél- és a végbélrák, továbbá a mell-, a vese-, a petefészek-, a pajzsmirigy-, valamint a bőrrák kockázata.

„Végtére is a rák a növekedéssel összefüggő folyamat eredménye, így érthető, hogy a hormonok és más tényezők, amelyek hatással vannak a növésre, talán a rák kockázatát is befolyásolják” - fogalmazott Geoffrey Kabat epidemiológus, a New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Karának kutatója, a Cancer Epidemiology című amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A rák megnövekedett kockázata és a magasság közötti összefüggés akkor is fennáll a tudósok szerint, ha kiszűrik a betegség kialakulásában szerepet játszó egyéb tényezőket, így az életkort, a testsúlyt, az iskolai végzettséget, a dohányzást, az alkoholfogyasztás mértékét és a hormonterápiát.

Geoffrey Kabat szerint még őket is meglepte, hogy a testmagasság több rákfajtával áll összefüggésben, mint a testtömeg-index (BMI). Az igen magas nőknél a betegség egyes fajtái még nagyobb eséllyel alakulnak ki: a vese-, a végbél-, a pajzsmirigy- és a vérrák kockázata 23-29 százalékkal emelkedik 10 centiméterenként.

A kutatás során nem tudtak meghatározni pontos testmagasságot, amelytől a rák kialakulásának veszélye nőni kezd. Geoffrey Kabat pedig aláhúzta, hogy a kockázat csekély. „Fontos hangsúlyozni, hogy a kor, a dohányzás, a túlsúly és néhány más tényező sokkal nagyobb szerepet játszik.”