Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Ez történik, mikor megcsípi önt egy szúnyog

2013.08.07. 11:19

A párizsi Pasteur Intézet kutatói Valerie Choumet vezetésével egészen fantasztikus videót készítettek arról, mi is történik pontosan a szúnyogcsípés közben. A felvétel elkészítéséhez egy a malária terjesztésében élen járó szúnyogfajt, illetve egy átmenetileg elaltatott egeret használtak.

A videón jól látszik, hogy a szúnyog szájszerve, amit általában egy csőnek hisznek az emberek, valójában hihetetlenül összetett és mozgékony rendszer. Szúráskor hat szúróserte mélyed a bőrbe. Ebből négy a szúrást segítő, a sejteket szétválasztó, azokba belekapaszkodó nyúlvány, a nyál és a vér áramlása a központi, két csőből összeálló szerven keresztül történik. Ezeken a csöveken keresztül kerülnek be a vérbe például a malária kórokozói.

Mosquito mouthparts

Szúráskor a szúnyog nemcsak a bőr felső részét vizsgálja végig, de behatolás után is alaposan körbetapogat, míg végül megtalálja a szívásra alkalmas eret. Nyugodt körülmények között többször is próbálkoznak, egy-egy szívás több perces keresgélés eredménye. A vizsgálat egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a használt szúnyogok fele nem járt sikerrel: szúrni szúrtak, de a mikroszkópos felvétel tanúsága szerint vért nem szívtak.

Amikor azonban sikerült eret találni, olyan vehemensen kezdtek szívni, hogy a felvételen látszik, ahogy az ér szinte összeomlik a szívóhatás miatt. Néhány esetben az ér nem is bírta a próbát, elszakadt, a benne áramló vér pedig kitöltötte a közeli teret. A szúnyog ilyenkor az így képződő vérömlenyből is szívott.

Mosquito finds blood vessel

A Plasmodium nevű élősködővel, vagyis a malária kórokozójával fertőzött szúnyogokat vizsgálva kiderült, hogy a fertőzött egyedek kitartóbban kutatnak az erek után. A viselkedésre hivatalos magyarázat egyelőre nincs, a kutatók szerint a kórokozó gyakorol nyomást a szúnyog idegrendszerére, hogy megnövelje a sikeres vérszívás esélyét.