Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Kamu a bifiduszbaktérium jótékony hatása

2013.08.08. 11:17

Évek óta hirdetik, hogy a laktobacilusokat és bifiduszbaktériumokat tartalmazó készítmények megóvnak az antibiotikumos kezelések okozta hasmenéstől, illetve helyreállítják a károsodott bélflórát. Egy brit kutatócsoport egy nagy létszámú vizsgálatban azt mutatta ki, hogy ezek a készítmények hatástalanok.

A kutatásban közel háromezer, 65 évnél idősebb, antibiotikum-kúrán átesett személy vett részt. A kutatást vezető Stephen Allen, a Swansea-i Egyetem munkatársa elmondta, hogy nem találtak arra utaló jelet, hogy a többféle laktobacilus- és bifiduszbaktérium törzsét tartalmazó készítmények megelőznék az antibiotikumok vagy a Clostridium difficile (CDF) okozta hasmenést – ez utóbbi felel az antbiotikum-túladagolásból fakadó betegségekért.

A széles spektrumú antibiotikumok szedése után leggyakrabban a 65 év felettieknél alakul ki hasmenés; ezt AAD-nek (Antibiotic-associated Diarrhoea) nevezik. Ha ezt a CDF okozza, az állapot életveszélyes lehet. A tanulmány szerint az összefüggések egyelőre nem teljesen világosak. Az AAD-t megelőző baktériumkészítményeket már korábban is tesztelték, de a korábbi kutatásokat többnyire egy központban végezték, kevés résztvevővel, és az adatok nem bizonyították a gyógyszerek hatásosságát.

Nincs jelentős különbség

Az új tanulmányban a kutatók 17 420 brit kórházi ápolt közül választották ki azt a háromezer pácienst, akik szájon át vagy infúzióban kapott antibiotikum-kúrán estek át. A résztvevőkből két csoportot hoztak létre. Az elsőbe tartozó 1493 beteg három héten át naponta egy kapszula baktériumkészítményt kapott. A másik csoport 1488 páciense placebókapszulát szedett ugyanennyi ideig. Végül 1470, illetve 1471 résztvevő adatait értékelték.

A kutatók nem találtak jelentős különbséget a két csoport között: a bélflóra-baktériumokkal kezelt betegek 10,8 százalékánál, azaz 159 betegnél, a placebócsoport 10,4 százalékánál, azaz 153 alakult ki hasmenés. A lehetséges mellékhatások száma és súlyossága ugyancsak hasonló volt a két csoportnál. A tanulmány szerint további kutatások szükségesek, hogy pontosabban megértsék az AAD kialakulásának okait és folyamatát.  • Vennék
  • Hírek