Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Bemászik a tüdőbe az életmentő robot

2013.08.26. 11:57

Az altatásban és a kritikus állapotban lévő betegeket gyakran intubálják, magyarán egy műanyag cső segítségével juttatják el az oxigént a tüdőbe. Most az orvosnak kell bekukucskálnia a beteg torkába, hogy a cső a helyére kerüljön, és két nagyon hasonló nyílás közül kell kiválasztania a megfelelőt. Ha az eszköz a légcső helyett a nyelőcsőbe kerül, a tévedés a páciens életébe kerülhet.

Vannak olyan szituációk, amikor egyáltalán nem könnyű az orvosok helyzete, például a csatatéren vagy egy súlyos baleset után, amikor a páciens vérétől semmit sem látnak. Erre kínál megoldást a GuideIN Tube névre keresztelt intubáló robot, amely önállóan azonosítani tudja a légcsövet. Használatakor az orvos infravörös fényt irányít a beteg torkára, amivel be tudja világítani a légcsövet. Az eszközben lévő szenzorok ez alapján tájékozódnak a szűk nyílásban.

Bár a tapasztalt szakorvosok szerint a jelenlegi módszerekkel is jók, a statisztikák arról árulkodnak, hogy előfordulnak kellemetlen balesetek, amelyekben megsérülnek a beteg hangszálai, vagy letörött fogak okoznak komplikációkat – mondja Itai Hayut, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, aki részt vett az eszköz kifejlesztésében.

Az eszköz klinikai tesztelését jövőre kezdik el. A GuideIN Tube iránt nagy lehet a kereslet, hiszen csak az Egyesült Államokban évente húszmillió intubálást végeznek el, és ezen belül 2,6 millió olyan eset van, amikor akadályok nehezítik a műveletet.