Sikeres a HIV-vakcina első tesztje

2013.09.05. 10:17

A University of Western Ontario kutatói végeztek az új, megelőző HIV-vakcina emberi kísérleteinek első fázisával. Az eredmények alapján valószínűleg elkészülhet a kereskedelmei mennyiségben kapható védőoltás.

A SAV001-H nevű vakcinát Chil-Yong Kang és csoportja fejlesztette ki: ez az egyetlen olyan megoldás, amely a teljes HIV-vírus génmódosított változatát használja (ilyen például az influenzaoltás is).

„Megfertőzzük a sejteket génmódosított HIV-1-el, amelyek rengeteg vírust termelnek. Ezeket összegyűjtjük, megtisztítjuk és inaktiváljuk, így a vakcina nem okoz AIDS-et a résztvevőknél, viszont elindítja az immunválaszokat” – nyilatkozta a kutató. Ezzel a módszerrel valószínűleg nemcsak hatékony, hanem olcsó és könnyen előállítható vakcinát készíthetnek.

A mostani első fázis tesztjei, amelyek 2012 márciusában kezdődtek, arról szóltak, hogy kimutassák: a megoldás biztonságos, és nincs mellékhatása. A második és a harmadik fázisban próbálják majd ki, hogy tényleg hatékony-e az emberen. Ez hamar megtörténik, mivel nem találtak mellékhatásokat.  • Hírek
  • Hírek