Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A MERS mutációjával készítenének oltóanyagot

2013.09.11. 16:54

Spanyol kutatók létrehozták a halálos betegséget okozó MERS-koronavírus mutációját, amelynek segítségével elkészülhet egy biztonságos és hatékony oltóanyag is. Az rMERS-CoV-E-nek elnevezett mutáns vírus ugyan megfertőzi a sejtet, ám nincs meg az a képessége, hogy más szövetekre továbbterjedjen és betegséget okozzon – olvasható az amerikai mBio online szaklapban.

A vakcina a szervezetbe fecskendezve csak kis számú sejtben fog osztódni, hogy elég ellenanyag termelődjön, amely a megfertőzött test védelmét kialakítja. Még azok az emberek sem kapják el, akik a legközelebbi kapcsolatban állnak a fertőzöttel – írta keddi közleményében Luis Enjuanes, a tanulmány társszerzője, a Madridi Autonóm Egyetem kutatója.

Munkájuk során a kutatók létrehozták MERS vírus genomjának, vagyis teljes örökítőanyagának egy fertőző klónját, majd a szintetizált víruskromoszómát beillesztették egy bakteriális mesterséges kromoszómába, ami lehetővé tette számukra, hogy számos gén mutációját létrehozzák. Így tudták tanulmányozni, mennyire képesek a létrejött mutációk fertőzni, osztódni és terjedni laboratóriumban tenyésztett emberi sejtekben.

Azt fedezték fel, hogy a vírust körülvevő fehérjeburkon végzett változtatás ugyan lehetővé tette, hogy a kórokozó reprodukálja genetikai anyagát, ám meggátolta, hogy a vírus a szomszédos sejtekre átterjedjen vagy megfertőzze őket. Amikor a mutáns vírust oltóanyagként beadják egy személynek, az nem fogja előállítani a hibás vírus számára a fehérjeburkot, a vírus tehát el fog pusztulni, miután létrejött az az ellenanyag, amellyel a védekező rendszer legyőzi a MERS-fertőzést. A tudósok szerint a módosított vírus nagyon ígéretes kiindulási alapja egy oltóanyagnak, ám figyelmeztettek, hogy a klinikai tesztekig még sok munka vár rájuk.

Az elsősorban az Arab-félszigeten fertőző MERS-koronavírust, azaz a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) kórokozóját 2012 szeptemberében azonosították. Azóta 114 fertőzést jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), közülük 54 ember halálát okozta a vírus. Hatásos gyógymódja jelenleg nincs.

Múlt héten amerikai kutatók arról számoltak be, hogy rhesus makákókon végzett kísérletek során két engedélyezett gyógyszer kombinációjával sikeresen állították meg a MERS terjedését, ami szintén ígéretes kiindulópont lehet a további kutatásokhoz.