Ivó, Milán
EUR 384,78 Ft
USD 363,13 Ft
5 °C
26 °C

Vetélést okozhat a biszfenol

2013.10.15. 10:17

A biszfenol-A (BPA) nevű vegyület emberi szervezetben való nagy mennyiségű előfordulása növelheti a vetélés kockázatát azoknál a nőknél, akik hajlamosak a problémára, vagy nehézségeik vannak a teherbeeséssel. Az amerikai kutatók vizsgálata nem elég nagy ahhoz, hogy bizonyítsa az összefüggést, de megerősíti annak valószínűségét, hogy a biszfenol-A hatással lehet a termékenységre és összefüggésben lehet egyéb egészségi problémákkal is – mondta Linda Giudice kaliforniai biokémikus, az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaság elnöke. A tanulmányt hétfőn ismertették a társaság éves konferenciáján Bostonban.

A műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, valamint fogtömésekben is megtalálható biszfenol-A és egyéb hasonló kemikáliák nagyon gyenge, hormonszerű hatással bírhatnak. A vizsgálatok szerint a BPA szinte minden ember vizeletében kimutatható, ennek ellenére az utóbbi években száműzték a szintetikus vegyületet a cumisüvegek és számos újrahasznosítható palack gyártási folyamatából. A gyógyszereket és élelmiszereket ellenőrző amerikai hivatal, az FDA szerint biztonságos az, ahogy a biszfenol-A vegyületet az egyéb élelmiszertárolók előállításánál használják.

A vetélések többsége petesejt-, vagy kromoszómaproblémákkal van összefüggésben; egy egereken végzett vizsgálat pedig azt sugallta, hogy a BPA befolyásolhatja a kockázat mértékét - mondta Ruth Lathi, a Stanford Egyetem reproduktív endokrinológiai szakembere. A kutatók 115, a terhességük elején lévő nőt vontak be a vizsgálatukba: a résztvevők mindegyike meddőséggel küzdött korábban, vagy volt már vetélése. A nők közül 68-an elvetéltek a vizsgálat ideje alatt és 47 volt az élve születések száma.

A kutatók vérmintát vettek a nőktől a terhesség megállapítását követően, majd elemezték a mintákat és BPA-szintjük alapján négy csoportba osztották a nőket. A legmagasabb csoportba sorolt résztvevők esetében 80 százalékkal magasabb volt a vetélés kockázata a legalacsonyabb BPA-szintet mutatókhoz képest. A két csoport tagjai azonos korúak volt és az egyéb vizsgált tényezők esetében is megegyeztek. A tanulmány viszonylag kis mérete miatt azonban egy sor lehetséges kockázati tényező is közrejátszhatott az eredmények alakulásában.

"Lehetséges, hogy a magasabb BPA-szintet mutató nőknél olyan más kockázati tényezők" is befolyásolják a vetélést, amelyeket felerősít a BPA - mondta Lathi. A biszfenol-A-nak való kitettség minimalizálása érdekében érdemes kerülni a műanyag edényekben való sütés-főzést, vagy melegítést, nem szabad a napon hagyni a vizesüvegeket és korlátozni kell a konzervételek fogyasztását - javasolják a szakemberek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) februárban közzétett közös tanulmánya a szintetikus vegyi anyagok, köztük a biszfenol-A egészségkárosító hatásának veszélyeire figyelmeztetett. A tanulmány készítői további elemzéseket sürgettek a szóban forgó anyagokról annak érdekében, hogy teljességgel kiderüljön az összefüggés ezen anyagok és a különféle betegségek és rendellenességek között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás