Vezeték nélküli pacemakert engedélyeztek

2013.10.16. 17:12

Apró, vezetéknélküli, műtét nélkül felhelyezhető szívritmus-szabályozó használatát engedélyezték az Európai Unióban. A miniatűr műszert egy amerikai cég, a Nanostim fejlesztette ki, mérete a hagyományos pacemakerek kevesebb mint egytizede, beépített elemmel működik, és intravénásan ültethető be közvetlenül a szívbe.

A hagyományos szívritmus-szabályozó behelyezését műtéti úton végzik: a testen belül egy kis zsebet hoznak létre, ebbe helyezik a készüléket, amely elektródákkal csatlakozik a szívhez. A műszer vezetékei számítanak a legvalószínűbben meghibásodó alkatrészeknek, de a zsebnél is felléphetnek fertőzések.

Az új pacemakert a comb vénáján keresztül, katéterrel juttatják a helyére. Mivel nincs műtét, a betegnek sebe sem lesz. A beültetés általában fél órát vesz igénybe, a műszerhez később könnyű hozzáférni, ha elemet kell benne cserélni.

A beépített áramforrás kisebb egy AAA-elemnél, és 9-13 éven át működik. A tervezők szerint ha nincsenek vezetékek, csökken a fertőzések és a meghibásodások kockázata.

Az első pacemakert 1958-ban ültették be. Jelenleg a világon több mint négymillió beteg él vele, és évente körülbelül további 700 ezer új páciens kap szívritmus-szabályozót.  • Hírek
  • Bankszámla