Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Új ínszalagot találtak a térdben

2013.11.06. 14:57

A University Hospitals Leuven két térdsebésze készítette el az első, teljes anatómiai leírását az emberi térd egyik rejtélyes térdszalagjának. A szalag valószínűleg fontos szerepet játszik az elülső keresztszalag sérüléseinél.

Hiába az elülső keresztszalag javítása és a rehabilitáció, néhány páciens továbbra is bizonytalan marad a mozgásában, a térd néha nem úgy viselkedik, ahogy megszokták. Az elmúlt négy évben Steven Claes és Johan Bellemans ortopédsebészek kutatásokat végeztek, hogy kiderítsék, mi okozhatja ezt. Kiindulási pontjuk egy 1879-es cikk volt: egy francia sebész azt állította, hogy van még szalag a térd elején.

image.png
Fotó: Kuleuven.be

A felvetés igaznak bizonyult: a belga doktorok most először írták le pontosan az ínszalagot, miután makroszkopikus boncolással több hullát tanulmányoztak. Az anterolateralis ínszalagot a vizsgált 41 emberből negyvenben találták meg. Kutatásaik szerint az okozza a fent leírt, műtétek után is nehézkes járást. 

Az eredmények egy részét a Journal of Anatomyben publikálták. A mostani kutatás megkérdőjelezi az eddigi, hasonló sérülések gyógyítását is, valószínűleg a sportolókat gyakran érintő térdsérülésre újfajta kezelést kell majd kidolgozni.