Sára, Márió
2 °C
6 °C

Negyven napig élt a nyomtatott máj

2013.11.11. 11:21
Kapcsolódó cikkek (1)

Az Organovo nevű San Diegó-i startup sikeresen készített emberi májat 3D nyomtatással, ami negyven napig maradt működőképes. A cég 3D-ben nyomtatott szervekkel és ehető hússal foglalkozik, most pedig májsejtek egymásra nyomtatásával készítettek működő májat.

Mivel a máj regenerálja magát, nagyon jó kísérleti terep a 3D szervek előállításához. A mostani, negyven napig működő szerv 700 százalékkal hatékonyabb, mint az előző kísérlet: tavaly áprilisban öt napig működő májat sikerült előállítani.

A 3D máj kiszűri a mérgező anyagokat, viszont megtartja a tápanyagokat. Egyelőre nem sikerült integrálni az érrendszert, ezért hal meg a szerv pár hét után: az egészséges, valódi májat a vérkeringés tartja életben. A 3D májat a páciens saját őssejtjeiből lehet előállítani, ezért nem fordulhat elő, hogy a szervezet elutasítja, mint más implantátumoknál.

A cég reméli, hogy jövőre már olyan májat képesek előállítani, amin nyugodtan lehet tesztelni gyógyszereket: emberi szerven, anélkül, hogy ez bármilyen kockázattal járna.