József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rezisztens malária terjed Délkelet-Ázsiában

2013.11.14. 11:58

Terjed a malária gyógyszerekre rezisztens változata számos délkelet-ázsiai országban – közölték Thaiföldön dolgozó amerikai kutatók egy washingtoni konferencián. A betegség Afrikában szedi a legtöbb áldozatát, a Mekong-folyó mentén lakó népek körében alakult ki a legkomolyabb fenyegetést jelentő változata. A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott konferencián azt is kiderült, nincs új, alternatív maláriagyógyszer a láthatáron.

Az artemisinin nevű szer az elmúlt évtizedben negyedével csökkentette a betegek számát, de ugyanebben az időszakban alakult ki a kórokozó gyógyszerre rezisztens változata is Thaiföld Mianmarral és Kambodzsával közös határa mentén. Felbukkant Dél-Vietnamban és feltehetően létezik Laosz déli részén is – mondta Nick White, a Thaiföldön működő Mahidol Oxford Trópusi Orvosi Kutatóközpont szakembere.

A szúnyogok által terjesztett betegség évente több mint 600 ezer ember halálát okozza a világon. A gyógyszerrezisztens malária leginkább Mianmart fenyegeti. Az ország 55 milliós lakosságának mintegy 70 százaléka él a malária sújtotta területeken, az itt történt fertőzések és halálozások a Mekong-vidék összes maláriás esetének háromnegyedét teszik ki egy jelentés szerint, amelyet szintén a konferencián hoztak nyilvánosságra.

White elmondta: a betegség gyógyszernek ellenálló változatát az ország keleti, középső és déli részéből jelentették, és nem tudni, elérte-e már az északnyugati területeket, ahol Mianmar India sűrűn lakott vidékével határos. Úgy vélte, ha Indiában is terjedni kezd a járvány, nem lesznek képesek megállítani.