Bernát, Felícia
EUR 384,39 Ft
USD 364,19 Ft
8 °C
30 °C

Vesztésre állunk a cukorbetegséggel szemben

2013.11.14. 16:17

Drámaian nőtt a cukorbetegséggel élők száma a világon: idén a becslések szerint 382 millióan lesznek – jelentették be csütörtökön a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szakértői, akik úgy vélik, a betegség elleni háború vesztésre áll. Magyarországon 600 ezer cukorbeteg él.

A betegek túlnyomó többségének 2-es típusú diabétesze van, amely az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal áll összefüggésben. A kór egyre terjed, ahogy a fejlődő országok átveszik a nyugati, városias életformát.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb becslései alapján a betegség a világ felnőtt (21-79 éves) lakosságának 8,4 százalékát érinti. Az esetek becsült száma 2012-ben 371 millió volt, 2013-ra 382 millióra növekedett. A szervezet 2035-re 55 százalékos növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát 592 millióra emelkedhet. Magyarországon az atlasz szerint 2013-ban 573 ezer a cukorbeteg él, ez a felnőtt lakosság 7,61 százaléka. Évente 7514-en halnak meg a betegséggel kapcsolatos okok miatt.

Évente 5,1 millióan halnak meg a betegségben, vagyis minden hatodik másodpercben cukorbetegség vet véget egy életnek a világon – olvasható a betegségről összeállított atlasz új kiadásában. A betegek többsége 40-59 év közötti.  A diabéteszes beteg vércukorszintje szabályozatlan, ebből pedig szövődmények sora származik, károsodhat többek között a vese, a látás és a szív. Gyógykezelés nélkül a betegség halált okozhat.

Úgy tűnik, a számok évről évre rosszabbak, a cukorbetegek száma az egész világon növekszik - hangsúlyozta David Whiting, az IDF közegészségügyi szakértője. A szövetség számításai szerint a betegség kezelésére évente a világon 548 milliárd dollárt (121 ezer milliárd forint) költenek, az összeg 2035-re valószínűleg 627 milliárd dollárra (139 ezer milliárd forintra) nő.

További aggodalomra ad okot, hogy az IDF becslései szerint 175 millió ember kezeletlen cukorbetegséggel él, többségük alacsony, illetve közepes jövedelmű országokban, ahol lényegesen kisebb az esélyük arra, hogy orvosi ellátáshoz jussanak.

Kínában él a legtöbb diabéteszes a világon. A jelenlegi 98,4 millióról 2035-re 142,7 millióra emelkedhet számuk az ázsiai országban. A kór legnagyobb arányban azonban a Csendes-óceán nyugati térségében élőket sújtja, a Tokelau-szigeteken, Mikronéziában és a Marshall-szigeteken a felnőttek több mint egyharmada cukorbeteg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek