Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bőrgyulladást csökkenthet a hipó

2013.11.19. 16:39

A felhígított háztartási fehérítő segíthet néhány bőrbetegség kezelésében és az öregedés jeleinek lassításában – derült ki egy állatkísérletekre épülő tanulmányból. A Journal of Clinical Investigation című folyóiratban közölt eredmények szerint a hipófürdő enyhíti a gyulladást. A Stanford Egyetem kutatói szerint a fehérítőben meg van a lehetőség a sugárterápia, a felfekvés és a diabéteszes fekély okozta bőrgyulladás kezelésére és a módszer emellett olcsó is.

A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetik a pácienseket, hogy semmiképpen ne használjanak fehérítőt közvetlenül a bőrükön. Ekcéma kezelésére már alkalmaznak 0,005 ezrelékes fehérítő-fürdőt a szakemberek, ám annak pontos működési elvét még nem ismerik. Annyi biztos, hogy a bőrön lévő baktériumok egy része elpusztul. A Stanford Egyetem egészségügyi központjának kutatói azt is kimutatták, hogy a fehérítő az immunrendszerre is hat.

A gyulladás a fertőzésre adott immunválasz természetes részét képezi, néha azonban elfajulhat. Bőrsejteken végzett előzetes tesztek szerint a kis mennyiségben adagolt fehérítő blokkolhatja azt a kémiai anyagot, amely beindítja az immunrendszer gyulladásos válaszát.

Egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a fertőtlenítő-fürdő csökkentheti a sugárzásnak való kitettség okozta károsodást. A rákkezeléskor alkalmazott sugárterápia ugyanis elpusztítja a célzott daganatot, de nagy kiterjedésű, fájdalmas, vörös területek kialakulásához vezethet a bőrön.

Öreg egereken végzett további tesztek azt sugallták, hogy a fehérítő fiatalabbá is teszi a bőrt. Két hétnyi hipófürdő után az egerek vastagabb bőrt növesztettek, és több bőrsejt termelésének jeleit mutatták. Mindezt azonban csak a mikroszkóp alatt lehetett látni. Az egerek nem tűntek fiatalabbnak.

Graham Johnston, a Brit Bőrgyógyászok Egyesületének tagja szerint a mostani vizsgálat csupán a kezdet, és még humán klinikai tesztek kell igazolni az eredményeket. Bár a felhígított fehérítő-fürdők alkalmazhatóak az ekcéma kezelésére, először mindenképpen a bőrgyógyásszal kell megbeszélni a kezelési lehetőségeket. A szakember arra figyelmeztet, hogy a gyulladásos tünetekkel rendelkező személyek semmiképpen ne használjanak fehérítőszert a bőrükön, mert néhány páciensnél súlyos reakciókat váltanak ki még a legenyhébb hipók is. Akinek gyulladt, vagy felsértett a bőrfelülete, annak az adott területeken kerülni érdemes a fehérítővel való érintkezést.