Ölt a H10N8 típusú madárinfluenza

2013.12.18. 10:28

Meghalt egy idős nő Kínában, akit a madárinfluenza egy olyan változata fertőzött meg, amely korábban csak állatok között terjedt – közölték szerdán a kínai egészségügyi hatóságok – írja az MTI. A kínai szakhatóság tájékoztatása szerint elszigetelt esetről van szó, és alacsony a kockázata annak, hogy ez a vírus másokat is megfertőzzön.

A 73 éves asszony november végén került kórházba súlyos tüdőgyulladás tüneteivel Kína keleti részén, Csianghszi tartományban, és december 6-án halt meg a kórházban. A tartományi egészségügyi hatóság később megerősítette, hogy a madárinfluenza-vírus H10N8 altípusa fertőzte meg a nőt. Ez volt az első eset, hogy emberben kimutatták ezt a vírust.

A hatóság közlése szerint a beteg állapotát magas vérnyomás, szívbetegség és más egészségi problémák is rontották. A nő a megbetegedése előtt élő szárnyasokat árusító piacon járt. Családjában nem tapasztaltak gyanús tüneteket.

A madárinfluenza legutóbb azonosított új vírusaltípusa, a H7N9 márciusi felbukkanása óta 142 embert fertőzött meg Kínában és 45-en haltak bele a megbetegedésbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint arra nincs bizonyíték, hogy a H7N9 altípus emberről emberre is terjed.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport