Az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság, az FDA a hírek szerint újra megvizsgálja a karamelles ételszínezékek biztonságát. Ezt számos ételben és italban használják, például a kólákban és más sötét színű italokban. A vizsgálat arra keresi a választ, hogy kell-e korlátozni a használható karamell mennyiségét, kell-e védeni a fogyasztókat az iparilag előállított adalékanyagtól.
A hatóság azt követően kezdett bele a vizsgálatokba, hogy egy fogyasztói érdekvédelmi csoport bejelentette: szeretnék elérni, hogy korlátozzák a karamell előállítása közben keletkező, 4-methyliminazole, vagy 4-Mel nevű melléktermék szintjét az élelmiszerekben, és hogy a gyártók tüntessék fel a csomagoláson, ha karamellel színezett termékről van szó. Egy most kiadott vizsgálat szerint ugyanis több termékben, például az Amerikában vásárolt Pepsi One-ban is olyan szintű a 4-Mel-tartalom, hogy a helyi szabályozások szerint azt már jelezni kellene az összetevők listájában.
Az érdekvédők toxikológusa szerint azért fontos erre felhívni az emberek figyelmét, hogy a vásárlóknak legyen lehetőségük elkerülni ezt a felesleges kockázatot. A mérések szerint a Coca-Cola termékekben nagyon alacsony a 4-Mel szintje, ami azt mutatja, hogy a gyártásfolyamattól függ, mennyi keletkezik a melléktermékből. A 4-Mel rajta van a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség „esetlegesen rákkeltő” anyagokat összegyűjtő listáján.