Eleonóra
-1 °C
2 °C

Húsz HPV-variáns ellen védhet egy új oltás

2014.02.27. 16:34

A humán papillomavírus (HPV) elleni új, kísérleti stádiumban lévő vakcina a méhnyakrák ellen 70 százalékos, a genitális daganatok ellen 90 százalékos védelmet nyújt a szert kifejlesztő osztrák kutatók szerint – írja az MTI. 

Az egyelőre állatokon tesztelt oltóanyagot gyakorlatilag a többi fertőzés megelőzésére is tovább lehetne fejleszteni – mondta Reinhard Kirnbauer immunológus-dermatológus, a kutatás vezetője, a Bécsi Központi Kórház (AKH) bőrgyógyászati klinikájának munkatársa. Bebizonyították, hogy az oltást követően egerek és házinyulak akár két évig is erős védettséget mutattak a HPV több mint húsz variánsával szemben.

Kirnbauer részt vett a jelenleg engedélyezett HPV-vakcina alapjainak kifejlesztésében. Ezt az oltóanyagot a vírushoz hasonló részecskékből állították össze, melyek a kórokozó fehérjeburkát alkotó L1-proteinekből készültek, örökítő anyag nincs bennük. A fehérjeburok a vírus örökítő anyagát veszi körül. Az oltóanyaghoz immunstimuláló anyagot is adtak.

A HPV minden egyes változatára más L1-protein jellemző. A jelenlegi oltóanyag a HPV 16-os és 18-as (rákkeltő), illetve 6-os és 11-es változata ellen véd, azonban legalább 120 vírusvariáns létezik - magyarázta Kirnbauer.

A kutatók most abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a vírusok fehérjeburkának egy másik proteinje - az L2 jelű - az oltóanyagba helyezve ugyan gyengébb immunválaszt vált ki, mint az L1, ám így szélesebb körű a vakcina védőhatása. Az új, kísérleti oltóanyag vírushoz hasonló részecskéi tehát - az immunstimuláló anyag mellett - L2-peptideket is tartalmaznak.

Állatkísérletek során az új oltóanyag kifejezetten hatásosnak bizonyult. Egyrészt véd a méhnyak- és a többi, HPV-vel kapcsolatos daganat ellen, másrészt hatékonyan immunizál olyan HPV-variánsok ellen is, amelyek a genitáliák és a bőr egyes daganatait idézik elő. A kutatás első fázisában lévő oltóanyagot a következő lépésben klinikai próbákon kívánják tesztelni.