István, Vajk
17 °C
34 °C

Selyemcsavar forradalmasíthatja az orvoslást

2014.03.06. 11:54

Forradalmasíthatja a sebészetet egy új eljárás, amelyben százszázalékos selyemből készült csavarokat használtak törések rögzítéséhez. A kutatásban résztvevő amerikai tudósok szerint a fémrögzítőket a természetes fonálból készült csavarokra és lapocskákra lehet lecserélni, amelyek egy idő után felszívódnak a testben. Az eljárást eddig csak rágcsálókon tesztelték.

A selymet korábban is használták orvosi varratokhoz, de az utóbbi időben a korszerű orvosi implantátumokban is alkalmazzák – idézi az MTI a BBC-n. Az új kutatásban a massachusettsi Tufts Egyetem egészségügyi mérnökei készítettek csavarokat orvosi minőségű selyemből különlegesen tervezett öntőformák segítségével.

A selyemcsavarokat patkányok hátsó lábába ültették be, ahol négy-nyolc hétig sikeresen funkcionáltak. A kísérlet végére a selyemcsavarok elkezdtek felszívódni. A kutatók szerint a selyem ígéretes pótlása lehet az eddig használt, fémből készült lemezeknek és csavaroknak.

„Nagyon izgalmas a jövő. Egy egész sor ezen alapuló ortopédiai megoldásra gondolhatunk a gyógyításban, a csavarokon és lemezeken kívül bármi szóba jöhet, aminél nem akarjuk, hogy a fém a testben maradjon” – fogalmazott David Kaplan, a Nature Communications folyóiratban publikált kutatás vezetője. A tudós szerint az új anyag nem zavarja a röntgensugarat, nem szólalnak meg miatta a riasztók, és nem okoz érzékenységet a hidegre.