Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghátráltak a japán őssejtkutatók

2014.03.12. 15:47

Egy japán kutatócsoport visszavonatná egy, az őssejtkutatásról szóló tanulmányát. Ilyenek gyakran előfordulnak, de most olyan anyagról van szó, amit mérföldkőnek tartanak az őssejtkutatás terén.

A visszakozás oka, hogy a tanulmányban szereplő kísérletet senki nem tudta reprodukálni.

Egy japán-amerikai kutatócsoport januárban bejelentette, hogy felfedeztek egy vadonatúj eljárást, amivel a felnőtt bőrsejtek pluripotens, azaz csökkent potenciájú őssejtté alakíthatók. Az őssejtkutatásban ehhez fogható áttörést egy évtizede nem láttak. Néhány héttel később viszont más kutatók is megvizsgálták a kísérletet, és megpróbálták reprodukálni azt, de nem jártak sikerrel.

Amikor elvégeztem a kísérletet, azt hittem, mindent jól csináltam. De mostanra annyi probléma merült föl, hogy úgy gondolom, a legjobb lenne visszavonni a tanulmányt, majd helyes adatokat és megfelelő képeket használva bebizonyítani, hogy a tanulmány helyes. Ha tévesnek bizonyul, tudnunk kell, hogy miért

– mondta a Reutersnek a japán genetikus, Vakajama Teruhikó.

A projektet már vizsgálja a japán RIKEN kutatóintézet, illetve a Natural Publishing Group; ők írták, illetve jelentették meg a tanulmányt. Egyelőre nem világos, hogy a végső következtetések hibásak-e, vagy hogy a szerzők hibákat követtek-e el a tanulmány során.