Rudolf
1 °C
13 °C

Éhen halunk a klímaváltozás miatt

2014.03.25. 12:03

A klímaváltozás veszélyeztetheti az élelmezés biztonságát, lelassíthatja a világ gazdaságának növekedését, és talán már visszafordíthatatlan károkat okozott a természetben – áll az ENSZ hamarosan nyilvános jelentésének vázlatában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 29 oldalas tervezete felvázolja azt is, miként lehet alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez, a több hőhullámhoz, az árvizekhez és a magasabb tengerszinthez – írja az MTI.

Március 25-29-én több mint száz ország kormányai és tudósok találkoznak Japánban, hogy megszerkesszék és jóváhagyják a jelentést. A dokumentum a 2015-ös párizsi ENSZ-csúcstalálkozó számára készíti elő azokat az irányelveket, amelyek alapján dönteni fognak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról.

A jelentés foglalkozik az élelem- és vízhiány, valamint az állat- és növényfajok kihalásának kockázatával is. A terméshozamok egy évtized alatt akár két százalékkal is csökkenhetnek ahhoz képest, ha nem melegedne a klíma.

A természet egyes rendszereivel „hirtelen és drasztikus változások történhetnek, amelyek visszafordíthatatlan következményekkel járnak: Grönland jege elolvadhat, az Amazonas esőerdeje kiszáradhat.

A klímaváltozás visszavetheti a növekedést. Ha az iparosodás előttihez képest 2,5 Celsius-fokkal emelkedik a bolygó éves hőmérséklete, az a bevételek 0,2-2 százalékos csökkenését jelentheti a tervezet szerint. A klíma már körülbelül 0,8 Celsius-fokkal emelkedett.

Az éghajlatváltozás sok hatása már érezhető, a kockázatok pedig lényegesen nagyobbak lesznek, ha gyorsul a melegedés – mutatott rá Chris Field, a Stanford Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a tervezet elkészítésében.

A Himalája még nem olvad el

Tavaly egy klímaszkeptikus weboldal kiszivárogtatta a jelentést, és az azóta született hozzászólások ezreit is figyelembe kell venni. Az előző IPCC-jelentés tévesen jelezte előre, hogy a Himalája gleccserei mind elolvadhatnak 2035-re, és veszélyeztethetik embermilliók vízellátását Kínától Indiáig. Az előrejelzéseket ezért is kíséri kritikus figyelem.

Ez alkalommal egy alfejezet foglalkozik a kérdéssel, amely szerint az óriáshegység jégtakarójának változása a két százalékos növekedéstől a 29 százalékos csökkenésig terjedhet 2035-ig. Azt írják: a jelenleg előrejelzések minden bizonnyal pontosabbak, mint a korábbi téves prognózis.

A tanulmány egy hatalmas, háromrészes jelentés második része lesz. A szeptemberben kiadott első rész azt valószínűsítette, hogy az 1950 óta folyó melegedést 95 százalékban inkább az emberi tevékenység okozta, nem a természetes ingadozás. A 2007-es jelentés szerint ez az arány 90 százalék volt.

A nagy kibocsátásért felelős országok lakosságának nagyobb hányada azonban nincs meggyőződve erről. Egy 2013-ban készült, 39 ország közvéleményét vizsgáló felmérés szerint az amerikaiaknak csak 40, a kínaiak 39 százaléka véli úgy, hogy a klímaváltozás nagy fenyegetést jelentene.