Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Intelligens tapasz epilepszia ellen

2014.03.31. 14:20

Intelligens, rugalmas, bőrön viselhető tapaszt fejlesztettek ki az epilepszia és a Parkinson-kór kezelésére dél-koreai és amerikai tudósok, írja az MTI. A Nature Nanotechnology című szaklapban frissen megjelent tanulmányuk szerint a bőrön viselhető, elektronikus műszer lehetővé teszi a beteg izomműködésének felügyeletét, az így nyert adatok tárolását és az automatikus gyógyszeradagolást.

A kutatók régóta dolgoznak a kicsi, rugalmas, nem feltűnő műszer fejlesztésén, amely adatokat rögzít, ezek alapján pedig a gyógyszert is adagolja. Az eddigi, bőrön viselhető eszközök azonban merevek voltak.

Az újonnan fejlesztett prototípus a nanotechnológia alkalmazásának köszönhetően csupán egy milliméter vastag, így könnyen viselhető a csuklóízületen, ahol az izomtevékenységet méri és az adatokat regisztrálja.

Az így nyert értékek alapján egy vékony fűtőréteg felmelegíti a nanorészecskékben tárolt gyógyszert, melyet az így a bőrbe bocsát ki. A beépített hőérzékelő megakadályozza, hogy a bőr ilyenkor túlhevüljön.