Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Immunterápiás allergiatablettát engedélyeztek Amerikában

2014.04.04. 14:56

Az első immunterápiás allergiatablettát engedélyezte az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága (FDA). A pirula öt fűféle által kiváltott allergiás tünetek ellen hatásos, írja az MTI. A tabletta fokozatosan csökkenti a szénanátha tüneteit, és az allergia elleni, úgynevezett deszenzibilizáló injekciók alternatíváját nyújtja. A deszenzibilizás során az immunrendszert fokozatosan hozzászokatják az allergiát kiváltó anyaghoz.

Az új tabletta, az Oralair a nyelv alá helyezve gyorsan feloldódik, napi szedését a fűfélék pollenszezonja előtt négy hónappal kell elkezdeni. Alkalmazását 10-65 éves páciensek számára engedélyezték. A klinikai tesztek során a placebóval szemben akár 30 százalékkal is csökkentette a tüneteket. Gyakori mellékhatásai a torok irritációja, a száj duzzanata és a köhögés is.

Az Oralairt a francia Stallergenes gyártja. Eközben két másik immunterápiás tabletta is várja az idei engedélyezést: a Merck gyógyszergyáré mindkettő, egyik a parlagfű-allergia, a másik a fűallergiák tüneteit enyhíti.