Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatástalan lehet két híres influenzagyógyszer

2014.04.10. 18:25

A Cochrane Együttműködés készített egy tanulmányt, amiben a Tamiflu és a Relenza – a világ két vezető influenzagyógyszere – hatékonyságát vizsgálták. Az elemzés szerint a gyógyszerek fél nappal hamarabb megszüntetik az influenza tüneteit, de nem bizonyított, hogy a szedésükkel kevesebb szövődménye lesz a betegségnek, és az sem biztos, hogy megállítják az influenzajárvány terjedését.

A 2006-os madárinfluenza-, majd a 2009-es sertésinfluenza-járvány alatt több ország rengeteg pénzt költött antivirális gyógyszerekre. A Tamiflut a tömeges influenzajárvány megelőzésére írták föl a betegeknek; mint kiderült, lehet, hogy fölöslegesen. 

Nem önálló kutatás volt

A Cochrane-elemzés nem önálló tanulmány, nem a gyógyszer klinikai tesztje. A kutatók a Roche által gyártotta Tamiflu és egy kevésbé elterjedt antivirális szer, a GlaxoSmithKline Relenza nevű orvosságának próbáiról szóló 107 tanulmányt vizsgálták meg.

A kutatáshoz összegyűjtötték a gyártók és az Európai Gyógyszerügynökség jelentéseit, majd kiszűrték azokat, ahol rossz tervezés nyomait, vagy elfogultságra utaló jeleket találtak. Végül 46 kutatás adatait elemezték – ezekből készült el a Cochrane-elemzés. 

A klinikai próbák azt bizonyították, hogy akik Tamiflut és Relenzát szedtek, azoknál a placebót szedő kontrollcsoporthoz képest átlagosan fél nappal rövidebb ideig tartottak az influenza tünetei. Ha a két szert az influenza megelőzésére adták, csökkent a tünetek kialakulásának kockázata.

Azt már nem tudták bizonyítani, hogy a már fertőzött pácienseknél a gyógyszer megakadályozta volna a vírus terjedését. Semmi sem bizonyította, hogy a Tamiflu szedése mellett kevesebben kerültek volna kórházba, és azt sem, hogy a két szer közül bármelyik csökkentette volna a szövődményeket, például a a tüdő- és az arcüreggyulladást, vagy a középfül fertőzéseit a felnőtteknél.

A gyártók szerint téves az elemzés

A Roche gyógyszergyár nem ért egyet a Cochrane-elemzés Tamiflura vonatkozó következtetéseivel. Barry Clinch, a Tamiflu globális fejlesztését vezető szakember szerint a kutatásaikat magas szintű elvárásoknak megfelelően végezték.

A Relenza gyártója, a GSK továbbra is úgy véli, klinikai tesztjeik eredményei alátámasztják, hogy a szer hatásos az influenza ellen.